La scurt timp după ce guvernul preşedintelui Emmanuel Macron a supravieţuit la limită unei moţiuni de cenzură în parlament, introduse din cauza unei reforme controversate şi nepopulare a pensiilor, străzile din Paris şi din mai multe oraşe ale Franţei au fost luate cu asalt, luni seară, de manifestanţi zgomotoşi şi violenţi, relatează Le Figaro .

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Numeroşi protestatari au ieşit pe străzile din capitala franceză, în special în cartierele Opéra şi Saint-Lazare, după respingerea celor două moţiuni de cenzură împotriva guvernului, dar manifestaţii au avut loc şi la Strasbourg, Rennes, Bordeaux, Lyon.

Deputaţii francezi au respins la limită, luni, moţiunea de cenzură depusă de grupul parlamentar LIOT, după ce guvernul a decis să-şi asume răspunderea guvernamentală şi să nu mai treacă prin parlament controversata reformă a pensiilor, a cărei principală măsură este creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Nouă voturi i-au lipsit moţiunii ca să determine blocarea acestei reforme. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
CITEȘTE ȘI Reforma pensiilor în Franţa: Moţiunea de cenzură cu cele mai mari şanse de a fi adoptată a fost respinsă la limită în Adunarea Naţională. Ce urmează pentru Emmanuel Macron

Premierul Elisabeth Borne va sesiza "direct Consiliul Constituţional" pentru o examinare "cât mai curând posibil" a textului reformei pensiilor, a anunţat luni seară Palatul Matignon după adoptarea proiectului de lege. Premierul doreşte ca "toate problemele ridicate în timpul dezbaterilor să fie examinate", a precizat Guvernul francez, referindu-se la contestarea de către unii parlamentari a constituţionalităţii anumitor măsuri.

Partidele de opoziţie vor contesta, de asemenea, proiectul de lege la Consiliul Constituţional, care ar putea decide să anuleze o parte sau întregul proiect de lege - dacă va considera că acesta încalcă Constituţia.

Cu toate acestea, în mai multe oraşe din Franţa, inclusiv la Paris, a urmat o nouă seară de violenţe şi devastări. Peste 140 de arestări au fost făcute în capitala franceză. Manifestanţii au dat foc la pubelele de gunoi, au aruncat cu petarde şi artificii în timp ce scandau lozinci anticapitaliste şi s-au încăierat cu poliţia.

Pe unele dintre cele mai prestigioase bulevarde din Paris, pompierii s-au străduit să stingă grămezile de gunoi în flăcări, lăsate necolectate de zile întregi din cauza grevelor, în timp ce poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru a-i ţine la distanţă pe protestatari. Cu jumătate de oră înainte de miezul nopţii, demonstranţii rămaşi se adunaseră în Piaţa Bastiliei, iar poliţia continua să îi urmărească.

Liderul de extremă stânga Jean-Luc Melenchon a cerut oprirea imediată a arestărilor.

Şi la Bordeaux, s-a tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea. Aproximativ 200-300 de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat şi au scandat: "Macron, demisia!". Câteva coşuri de gunoi au fost incendiate în timp ce mulţimea scanda: "Asta va exploda".

La fel ca în multe alte oraşe, situaţia a fost tensionată şi la Toulouse, unde au fost incendiate containerele de gunoi.

La Montpellier au fost ridicate baricade şi au fost provocate incendii în faţa Prefecturii.

Câteva zeci de manifestanţi s-au adunat şi la Nancy, distrugând obiecte stradale. Coşurile de gunoi au fost răsturnate şi gardurile de protecţie ale poliţiei au fost dărâmate.

La Marsilia, circa o sută de manifestanţi au încercat să invadeze prefectura Bouches-du-Rhône, dar poliţia a intervenit rapid pentru a-i împiedica. 

Tensiunea a crescut şi la Lyon, unde un incendiu a fost declanşat în Piaţa Bellecour.

Sute de persoane au continuat să se adune luni seară şi pe străzile din Rennes.

O jurnalistă de la AFP a relatat că o manifestaţie la Strasbourg a fost marcată luni seara de noi incidnete - coşuri de gunoi incendiate, vitrine de magazine atacate cu pietre şi panouri publicitare sparte, la trei zile după evenimente similare în acelaşi oraş.

Sindicatele şi partidele de opoziţie au declarat că vor intensifica protestele pentru a încerca să forţeze o revenire a guvernului asupra reformei pensiilor.

Imediat ce a fost anunţat luni eşecul votului de neîncredere în Adunarea Naţională, parlamentarii de extremă stânga din La France Insoumise (LFI) au strigat "Demisia!" către prim-ministrul Elisabeth Borne şi au afişat pancarte pe care scria: "Demisia!": "Ne vom întâlni în stradă".

În ultimele trei nopţi, ciocnirile din cauza reformei pensiilor, la Paris şi în întreaga ţară, au amintit de protestele Vestelor galbene care au izbucnit la sfârşitul anului 2018 din cauza preţurilor ridicate la carburanţi.

Joi este programată o a noua zi de greve şi proteste la nivel naţional. "Nimic nu descurajează mobilizarea muncitorilor", a declarat sindicatul CGT după vot, făcând apel la muncitori să intensifice acţiunile protestatare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.