Rebelii sirieni au săpat, în Ghouta de Est, un adevărat labirint de tuneluri, pe o suprafaţă de câţiva kilometri, unele suficient de mari cât să permită trecerea unei maşini, un labirint dotat spitale de campanie şi un cartier general militar, relatează AFP.
”Această reţea de tuneluri este o adevărată pânză de păianjen”, afirmă un reprezentant al armatei siriene, care escortează mai mulţi jurnalişti în cadul unei vizite organizate în foste sectoare rebele în Ghouta.
După o ofensivă lansată pe 18 fenruarie, forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad au recucerit peste 95% din acest fost fief insurgent aflat la porţile Damascului, potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG).
O intrare în labirintul subteran se află în subsolul unei şcoli transformate în cartier general de către insurgenţi din cadrul grupării islamiste Faylaq al-Rahman, în cartierul Jobar din Damasc, aflat cândva pe mâna rebelilor, a constatat un corespondent AFP.
Tunelurile au fost săpate la aproximativ 15 metri adâncime. Zidurile sunt consolidate cu stâlpi de metal, au camere de supraveghere şi sunt vizibile neoane.
Unele culoare permit trecerea unor maşini şi dau în tuneluri mai înguste, pe care se poate merge pe jos. Ele se întind în unele cazuri pe trei până la cinci kilometri şi leagă cartierul Jobar de oraşele rebele Aïn Tarma şi Zamalka.
Syrian regime television drives a *car* through some of the underground tunnels discovered in Ghouta. The area's residents, besieged for five years, had depended on smuggled goods for survival. pic.twitter.com/Ac0o5TiEz6
— Tobias Schneider (@tobiaschneider) April 1, 2018
Acestea din urmă se află într-un ”buzunar” rebel situat în sudul Ghouta, aflat cândva sub controlul grupării Faylaq al-Rahman.
Armata siriană a preluat sâmbătă în înregime controlul asupra acestei zone, după evacuarea a mii de combatanţi şi civili către teritorii insurgente în nord-vestul ţării.
Aceste evacuări din Ghouta au fost negociate de Rusia, aliata de neclintit a puterii lui al-Assad. În cursul negocierilor, armata rusă le-a cerut rebelilor să-i predea planuri ale tunelurilor subterane.
ORAŞ FANTOMĂ
Într-o încăpere subterană, obuze de diferite calibre sunt aşezate în funcţie de raza de acţiune a tirului, în lăzi pe care este înscris numele unui cartier din Damasc. Rebelii bombardau intensiv capitala, cu regularitate, provocând morţi şi răniţi în rândul populaţiei.
”Reţeaua de tuneluri leagă depozite de muniţii aflate sub clădiri, locuri dificil reperabile de aviaţia siriană”, precizează reprezentantul militar.
If you've been wondering how the Qatari and Saudi funds to Terrorists in #Ghouta was spent , please have a look :
— Mohsen Shebli (@_mohsenshebli) March 20, 2018
Well equipped Tunnels and bunkers discovered in the #EasternGhouta . #Syria pic.twitter.com/Pslr4HjBiR
Agenţia de presă oficială Sana precizează că două spitale de campanie au fost descoperite sub pământ, dotate cu echipament medical şi medicamente, legate prin tuneluri.
În timp ce teritoriile rebele din Ghouta de Est erau asediate de regim, din 2013, tuneluri erau folosite de insurgenţi pentru a introduce, prin contrabandă, hrană şi mărfuri. Preţul acestor mărfuri introduse cu greu creştea după ce ajungeau în magazine.
În 2017, trupele guvernamentale şi-au înăsprit asediul, distrugând o mare parte a tunelurilor de contrabandă. Cel de la Jobar a rămas.
La ieşirea din tunel, cartierul Jobar, recucerit de la rebeli, este de-acum un oraş fantomă. Niciun civil nu apare pe străzi, pe care sunt prezenţi numai militari din cadrul armatei siriene.
Imobile rezidenţiale transformate în ruine de beton de către bombardamente neîntrerupte se aliniază pe străzi, acoperite de moloz, tablă ondulată şi bare de fier contorsionate.
În mijlocul mormanelor de moloz se văd păpuşi de blastic cu haine colorate, abandonate de copii şi familii care au fugit din calea războiului.
Peste 1.600 de civili au fost ucişi în potopul de foc dezlănţuit de regim asupra zonelor rebele din Ghouta, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...