Un reactor nuclear vechi de peste 40 de ani a fost repus miercuri în funcţiune în Japonia - o premieră în privinţa unui recator din această categorie de vârstă, după introducerea unor noi norme de securitate, în urma catastrofei nucleare de la Fukushima din 2011, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reactorul numărul 3 al Centralei Nucleare de la Mihama, în centrul Japiniei, care a fost oprit total în urma accidentului nuclear de la Fukushima, la fel ca toate celelalte centrale atomice din ţară, a fost repornit pentru prima oară după zece ani, a anunţat într-un comunicat operatorul acestuia, Kansai Electric Power.

Mihama devine astfel ”prima centrală nucleară care operează în Japonia peste termenul de 40 de ani, după implementarea noilor norme” de securitate, subliniază preşedintele Kansai Electric Power, Takashi Morimoto, citat în comunicat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Este vorba totodată despre prima repornire a unui reactor nuclear în Japonia din 2018.

La sfârşitul lui aprilie, guvernatorul departamentului Fukui, în care se află centrala Mihama, Tatsuji Sugimoto, a ridicat ultimul obstacol în domeniul reglementării în vederea repornirii Reactorului nr. 3 al centralei.

Două reactoare ale Centralei Nucleare de la Takahama, veche tot de 40 de ani, situată tot în departamentul Fukui, au obţinut unda verde a autorităţilor locale, însă nu au fost repornite încă, din cauza unor lucrări de modernizare aflate în curs.

Odată cu reactorul Mihama, zece reactoare sunt de-acum active în Japonia, faţă de 54 câte funcţionau înaintea catastrofei de la Fukushima, în urmă cu zece ani.

Autorităţile au aprobat desfiinţarea a 20 de reactoare - inclusiv reactorul centralei avariate Fukushima Daiichi.

Ponderea energiei atomice în producţia de electricitate în Japonia reprezenta doar 6,2% în 2019, după ce a fost de 30% în 2011.

Guvernul japonez susţine o relansare a domeniului nuclear, în vederea unei reduceri a importantei dependenţe energetice actuale a arhipelagului şi în vederea atingerii noilor şi ambiţioaselor sale obiective de reducere a emisiilor poluante de dioxid de carbon (CO2) până în 2030 şi a neuralităţii carbonului până în 2050.

Însă voinţa Tokyo se loveşte adesea de o puternică opoziţie locală şi de contencioase juridice.

Mentenanţa şi modernizarea centralelor nucleare antrenează, de pe altă parte, costuri astronomice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.