Statele Unite au acuzat din nou Moscova că, după invazia Ucrainei, a transferat în Rusia copii ucraineni, unii dintre aceştia fiind oferiţi spre adopţie, conform AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Acest lucru este josnic, îngrozitor", a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, într-un comunicat, adăugând că "Rusia duce un război nu doar împotriva armatei ucrainene, ci şi împotriva poporului ucrainean".

20.000 de minori "deportaţi sau strămutaţi cu forţa"

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Comunicatul Casei Albe se referă în special la o anchetă a Financial Times, publicată miercuri, care susţine că a identificat şi localizat patru copii ucraineni transferaţi în Rusia şi apoi oferiţi spre adopţie pe site-ul usynovite.ru. Copiii au vârste cuprinse între 8 şi 15 ani.

Potrivit ziarului, numele unuia dintre ei a fost schimbat în limba rusă, iar pe site nu se face nicio menţiune cu privire la originea lor ucraineană.

Ucraina cere returnarea a aproape 20.000 de minori "deportaţi sau strămutaţi cu forţa" în Rusia de la începutul asaltului său, la 24 februarie 2022.

Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al comisarului său pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, în legătură cu aceste presupuse deportări ilegale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu din luna mai că intenţionează să facă din întoarcerea în Ucraina a miilor de copii transferaţi în Rusia una dintre problemele prioritare la conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina, programată pentru jumătatea lunii iunie în Elveţia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.