Rămăşiţele lui Aleksei Navalnîi, pe care rudele acestuia le cer de peste o săptămână, după moartea acestuia în închisoare, la 16 februarie, au fost predate mamei acestuia, anunţă sâmbătă o purtătoare de cuvânt a opozantului, Kira Iarmîş, care precizează că nu ştie în ce condiţii vor fi autorizate funeralii, relatează AFP.
”Corpul lui Aleksei (Navalnîi) a fost predat mamei sale”, anunţă pe X Kira Iarmîş, mulţumindu-le tuturor celor care au cerut puterii ruse să facă acest lucru de peste o săptămână.
Ea anunţă că nu ştie dacă ”autorităţile vor împiedica (funeralii) să se desfăşoare aşa cum doreşte familia şi cum merită Aleksei (Navalnîi)”, după ce Iulia Navalnaia s-a angajat sâmbătă să continue în străinătate lupta soţului său şi l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că împiedică predarea corpului familiei.
Kira Iarmîş a anunţat că Liudmila Navalnaia, mama opozantului rus, se afla la Salehard, capitala districtului Iamalo-Neneţia, regiunea în Arctica în care a murit fiul său, într-una dintre cele mai dure închusori din Rusia.
Susţinători ai opozantului şi numeroşi lideri din Occident l-au acuzat pe Vladimir Putin de moartea acestuia, unii evocând o ucidere, după trei ani de detenţie.
OPOZANTUL NUMĂRUL UNU
De peste o săptămână, Liudmila Navalnaia, mama opozantului rus, încerca să recupereze rămăşiţele fiului său.
Ea a acuzat autorităţile de faptul că au şantajat-o, ameninţând-o să lase să se descompună corpul, în cazul în care nu acceptă nişte funeralii secrete sau să-l îngroape pe teritoriul coloniei penitenciare în care ispăşea 19 ani de închisoare cu privire la ”extremism”.
În cazul unor funeralii publice, acestea riscă să mobilizeze numeroşi susţinători ai opozantului şi să deranjeze regimul lui Vladimir Putin, care se pregăteşte să rămână la Kremlin în urma unor alegeri prezidenţiale prevăzute în perioada 15-17 martie.
În anii 2010, înainte ca maşina represivă să se abată complet asupra sa, Aleksei Navalnîi reuşea să mobilizeze mulţimi, mai ales la Moscova, ocţinând astfel statutul de opozantul numărul unu al lui Vladimir Putin.
Însă invazia Ucrainei a antrenat o reprimare fără milă, care a decimat opoziţia rusă.
”UCIDERE”
Circumstanţele morţii lui Aleksei Navalnîi, care a emoţionat întreaga lume, rămân vagi.
Potrivit unor surse penitenciare ruseşti, el a murit după ce i s-a făcut brusc rău ”în urma unei plimbări”.
Potrivit echipei opozantului, în certificatul de deces se evocă cauze ”naturale”, o versiune oficială pe care aceasta a respins-o şi a cerut poliţiştilor, militarilor sau membrilor serviciilor de securitate să-i comunice orice informaţie despre ”uciderea” lui Aleksei Navalnîi.
În schimb, ”noi promitem o recompensă de 20.000 de euro şi organizarea plecării dumneavoastră din ţară, în cazul în care doriţi”.
Mai multe ţări din Occident, revoltate de moartea lui Aleksei Navalnîi, l-au acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin de faptul că este responsabil de această moarte.
Premierul canadian Justin Trudeau a părut să-l acuze sâmbătă pe preşedintele rus Vladimir Putin de un asasinat.
”Putin pretinde că este puternic, însă liderii cu adevărat puternici nu îşi asasinează opozanţii”, a declarat el la Kiev, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu ocazia marcării a doi ani de la invazia Ucrainei de către Rusia.
Liderul de la Kremlin nu a reacţionat faţă de moartea principalului său critic, care a supravieţuit în mod miraculos unei otrăviri cu noviciok, în 2020, de care-l acuza, în pofida unor dezminţiri.
Multiple procese intentate opozantului au fost denunţate drept motivate politic şi o modalitate de a-l pedepsi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...