Rachetele Falcon 9 ale SpaceX, cele mai utilizate de companie, au fost reţinute la sol până la noi ordine în urma unui incident rar, au anunţat miercuri autorităţile americane. Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA a declarat miercuri că racheta Falcon 9 a SpaceX a eşuat în încercarea de aterizare în timpul unei misiuni de rutină de plasare a sateliţilor Starlink. Este pentru a doua oară în acest an când rachetele companiei lui Elon Musk sunt reţinute la sol, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest eşec ar putea întârzia decolarea misiunii Polaris Dawn, care îşi propune să efectueze prima ieşire spaţială privată din istorie. Lansarea a fost deja amânată de două ori în ultimele zile, mai întâi din cauza unei probleme tehnice, apoi din cauza vremii. O nouă dată este acum în aşteptare.

CITEȘTE ȘI Misiunea revoluţionară Polaris Dawn a SpaceX, care urmează să marcheze prima ieşire privată în spaţiu, a fost amânată pe termen nedeterminat din cauza vremii
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Miercuri, înainte de răsărit, o rachetă Falcon 9 care transporta sateliţii Starlink ai companiei - un serviciu care oferă o conexiune prin satelit la internet - a decolat fără probleme din Florida. După ce şi-a lăsat încărcătura, prima treaptă a rachetei a coborât ca de obicei pentru a ateriza pe o barjă din larg. Acest procedeu, marea inovaţie a SpaceX, permite companiei să reutilizeze această parte a vehiculului şi să reducă astfel costurile. Însă o înregistrare video a manevrei arată cum prima treaptă a luat foc în momentul aterizării pe barjă, apoi s-a răsturnat pe o parte.

Compania miliardarului Elon Musk a precizat că acesta era cel de-al 23-lea zbor al aeronavei.

Autoritatea americană de reglementare în domeniul aviaţiei (FAA) a anunţat apoi că solicită „o anchetă” asupra incidentului.

„Reluarea zborurilor rachetei Falcon 9 este condiţionată de stabilirea de către FAA a faptului că orice sistem, proces sau procedură legată de anomalie nu afectează siguranţa publică”, a precizat agenţia.

Potrivit presei de specialitate, ultima dată când prima treaptă a unei rachete Falcon 9 nu a reuşit să aterizeze a fost în urmă cu mai bine de trei ani, iar de atunci compania a reuşit manevra de peste 260 de ori la rând.

În iulie, racheta Falcon 9 fusese deja reţinută la sol timp de aproximativ două săptămâni, în urma unui incident diferit: o scurgere la a doua treaptă a rachetei. Atunci, FAA a efectuat, de asemenea, o anchetă înainte de a permite reluarea zborurilor.

La sfârşitul lunii septembrie, o rachetă Falcon 9 este programată să lanseze doi astronauţi către Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Această misiune, denumită Crew-9, este menită să asigure o rotaţie regulată a echipajului ISS, cu o particularitate: în februarie, este prevăzută aducerea pe Pământ şi a altor doi astronauţi, a căror navă spaţială iniţială, proiectată de Boeing, s-a dovedit în cele din urmă a nu fi suficient de sigură pentru călătoria de întoarcere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.