Rachetele Falcon 9 ale SpaceX, cruciale pentru sectorul spaţial american, sunt reţinute la sol pentru o investigaţie, după ce una dintre ele a suferit un eşec rar într-o misiune, nereuşind să plaseze sateliţii Starlink pe orbită aşa cum era planificat, a anunţat vineri compania lui Elon Musk, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O rachetă Falcon 9 a decolat joi seară din California pentru a plasa pe orbită 20 dintre sateliţii Starlink ai grupului, care urmau să se alăture constelaţiei sale ce furnizează internet din spaţiu. Prima treaptă a rachetei a funcţionat normal şi, după ce şi-a îndeplinit funcţia, s-a detaşat conform planului şi s-a întors pe Pământ. Dar al doilea etaj, care şi-a continuat drumul, a suferit o "scurgere de oxigen lichid", potrivit unui comunicat al companiei miliardarului Elon Musk.

Deoarece nava spaţială nu a putut efectua una dintre propulsiile planificate, sateliţii au fost eliberaţi pe o orbită cu un perigeu (punctul cel mai apropiat de Pământ) de două ori mai jos decât era planificat, la o altitudine de 135 km. Echipele SpaceX au încercat să intre în contact cu sateliţii pentru a le ordona să îşi folosească propria propulsie ca să se ridice, însă atracţia gravitaţională a Pământului s-a dovedit prea puternică la această altitudine.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Sateliţii vor reintra în atmosfera Pământului şi vor dispărea complet", a declarat compania. "Ei nu reprezintă o ameninţare pentru alţi sateliţi aflaţi pe orbită sau pentru siguranţa publică", a precizat SpaceX.

Autoritatea americană de reglementare în domeniul aviaţiei (FAA) a anunţat că va solicita o anchetă pentru a determina cauza incidentului şi pentru a identifica acţiunile corective. Un raport final va trebui să fie aprobat de FAA.

"Reluarea zborurilor este condiţionată de determinarea de către FAA a faptului că orice sistem sau procedură legată de accident nu afectează siguranţa publică", a precizat aceasta. Prin urmare, unele misiuni programate pentru viitorul apropiat ar putea fi amânate.

Racheta Falcon 9 este utilizată de NASA pentru misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi, de asemenea, transportă în mod regulat astronauţi acolo.

Următoarea misiune de reaprovizionare este programată pentru începutul lunii august.

Incidentele care implică această rachetă, considerată foarte fiabilă, sunt rare. SpaceX a raportat 364 de decolări reuşite ale rachetelor sale Falcon.

O rachetă Falcon 9 a explodat pe rampa de lansare de la Cape Canaveral în 2016, când rezervoarele erau umplute pentru un test la sol. Explozia spectaculoasă nu a provocat răniţi, dar a distrus lansatorul. Acest accident a avut loc la cincisprezece luni după prima explozie a unei rachete Falcon 9 la scurt timp după decolarea din Florida, în timpul lansării capsulei Dragon către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru o misiune de realimentare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.