Preşedintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia ar putea desfăşura noua rachetă hipersonică cu rază intermediară Oreşnik pe teritoriul aliatului său Belarus în a doua jumătate a anului viitor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Putin a răspuns unei solicitări din partea omologului său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko. Cei doi s-au întâlnit Minsk şi au semnat un pact de apărare reciprocă.

„În ceea ce priveşte posibilitatea desfăşurării unor arme - sincer vorbind, formidabile - precum Oreşnik pe teritoriul Belarusului, deoarece am semnat astăzi un acord privind garanţiile de securitate prin utilizarea tuturor forţelor şi mijloacelor disponibile, consider că desfăşurarea unor sisteme precum Oreşnik pe teritoriul Republicii Belarus este fezabilă”, a declarat Putin.

„Cred că acest lucru va deveni posibil în a doua jumătate a anului viitor, pe măsură ce producţia de serie a acestor sisteme în Rusia va creşte şi pe măsură ce aceste sisteme de rachete vor intra în serviciul forţelor strategice ruse”, a adăugat el în comentarii televizate.

Luna trecută, Rusia a tras cu Oreşnik într-un oraş ucrainean, în ceea ce Putin a descris ca fiind un prim test al armei în condiţii de luptă.

El s-a lăudat că aceasta este imposibil de interceptat şi că are o putere distructivă comparabilă cu cea a unei arme nucleare, chiar şi atunci când este dotată cu un focos convenţional.

Unii experţi occidentali sunt sceptici cu privire la afirmaţiile lui Putin referitoare la rachetă, despre care spun că se bazează pe un sistem pe care Rusia l-a testat la un moment dat ca armă intercontinentală înainte de a-i îngheţa dezvoltarea.

Putin i-a spus lui Lukaşenko că Belarusul - care are graniţe comune cu Polonia, Letonia şi Lituania, toate membre NATO - va determina ţintele pentru Oreşnik pe baza teritoriului său.

Cei doi s-au întâlnit vineri în capitala belarusă pentru a marca a 25-a aniversare a Uniunii Statale, o uniune şi o alianţă fără frontiere între fostele republici sovietice.

Putin a declarat că tratatul de apărare reciprocă „va face posibilă protejarea fiabilă a securităţii Rusiei şi Belarusului, creând astfel condiţii pentru continuarea dezvoltării paşnice şi durabile a celor două state”, potrivit agenţiei de presă de stat TASS.

Liderul de la Kremlin a aprobat luna trecută modificări ale doctrinei nucleare care reduc pragul de la care se poate recurge la un atac nuclear din partea Rusiei şi au extins umbrela nucleară a Moscovei pentru a acoperi Belarus.

Armele nucleare au fost retrase din Belarus după căderea Uniunii Sovietice în 1991, dar Putin a anunţat anul trecut că Rusia a amplasat acolo rachete nucleare tactice ca măsură de descurajare faţă de Occident.

Lukaşenko, aflat la putere în Belarus din 1994, a declarat în octombrie că orice utilizare a armelor nucleare ruseşti desfăşurate acum în Belarus ar necesita acordul său personal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.