Aproximativ 30.000 de poliţişti vor fi desfăşuraţi în Franţa duminică seara, pentru a evita eventuale tulburări şi probleme după turul doi - cu miză mare - al alegerilor parlamentare, anunţul Parisului de joi fiind făcut în condiţiile în care doi candidaţi, între care purtătoarea de cuvânt a guvernului, Prisca Thevenot, au declarat că au fost victime ale unor atacuri în timpul campaniei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Al doilea tur al alegerilor legislative anticipate, care va avea loc duminică, va determina dacă Rassemblement National (RN), partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, va obţine pentru prima dată o majoritate parlamentară absolută şi va forma următorul guvern în Franţa, a doua economie ca mărime din zona euro.

Campania a fost marcată de tensiuni politice, dar şi de unele violenţe, iar purtătoarea de cuvânt a guvernului, Prisca Thevenot, a declarat că ea şi membri ai echipei sale au fost atacaţi de un mic grup de tineri, miercuri seara, în timp ce lipeau afişe electorale. Thevenot însăşi nu a fost rănită, dar adjuncta sa şi un activist de partid au fost răniţi de grupul neidentificat de aproximativ 10 tineri care vandalizau afişele electorale, a declarat Thevenot pentru ziarul Le Parisien.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
Prisca Thevenot, în vârstă de 39 de ani, este candidată pentru realegerea ei ca deputat în circumscripţia Hauts-de-Seine. Politiciana, adjuncta sa Virginie Lanlo, în vârstă de 56 de ani, şi un activist în vârstă de 28 de ani care o însoţea spun că au fost vizaţi de mai mulţi indivizi. Incidentul a avut loc miercuri seara la Meudon, în departamentul Hauts-de-Seine, şi a provocat de atunci un număr mare de reacţii în lumea politică franceză.

Ministrul de interne Gerald Darmanin a declarat că patru persoane au fost arestate în legătură cu atacul asupra echipei lui Thevenot.

Pe de altă parte, o candidată RN din Savoia, Marie Dauchy, a declarat că a fost atacată de un comerciant, într-o piaţă, tot miercuri.

Ministrul de interne Darmanin a declarat că va fi "foarte atent" la aspectele legate de securitate duminică seara, când vor fi anunţate rezultatele alegerilor.

Aproximativ 5 000 din cei 30 000 de poliţişti care vor fi desfăşuraţi în acea seară vor fi localizaţi în Paris şi în împrejurimi şi se vor "asigura că dreapta radicală şi stânga radicală nu profită de situaţie pentru a provoca haos", a declarat el la televiziunea France 2.

VICTORIA ZDROBITOARE A LUI LE PEN NU MAI ESTE AŞA SIGURĂ

Miercuri, un sondaj a sugerat că eforturile partidelor principale de a împiedica extrema dreaptă să obţină majoritatea absolută ar putea funcţiona. Sondajul Harris Interactive pentru revista Challenges a arătat că partidul anti-imigraţie şi eurosceptic RN şi aliaţii săi ar obţine doar 190 până la 220 de locuri în adunarea cu 577 de membri, în timp ce republicanii de centru-dreapta (LR) ar obţine 30 până la 50 de locuri. Acest lucru ar putea exclude posibilitatea formării unui guvern minoritar de extremă dreapta susţinut de o parte a grupului parlamentar LR.

Sondajul a fost publicat după ce peste 200 de candidaţi din întregul spectru politic şi-au retras candidaturile pentru a deschide calea celui care era cel mai bine plasat pentru a învinge candidatul RN în circumscripţia lor, într-un proces cunoscut sub numele de "front republican".

Cu toate acestea, rămân multe incertitudini, inclusiv dacă alegătorii vor fi de acord cu aceste eforturi de blocare a RN.

CITEȘTE ȘI O majoritate absolută a extremei drepte poate fi evitată, crede premierul francez Gabriel Attal, după ce peste 200 de candidaţi s-au retras din turul al doilea. Şi pieţele financiare sunt încrezătoare în strategia "frontului republican"

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.