Comisia Europeană a făcut un pas înapoi şi a propus, miercuri, prelungirea derogării privind "scoaterea terenurilor din circuitul agricol" (pârloagă) din cadrul politicii agricole comune (PAC) şi pentru anul în curs, 2024, ca un prim răspuns la protestele fermierilor din mai multe ţări europene, relatează agenţia Belga.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În cadrul noii Politici Agricole Comune (PAC), care a intrat în vigoare la începutul anului 2023, ajutoarele plătite agricultorilor sunt condiţionate într-o măsură mai mare de respectarea unor criterii de mediu, printre care se numără obligaţia, pentru exploataţiile agricole de peste 10 ha, de a lăsa cel puţin 4% din terenul arabil în repaus (pârloagă) sau de a-l dedica unor elemente agro-ecologice (fâneţe, garduri vii, crânguri, iazuri etc.). Această rată minimă poate fi redusă la 3%, dacă se adaugă 4% culturi intermediare sau culturi care fixează azotul fără a folosi produse fitosanitare, pentru a ajunge astfel la 7% din suprafaţă favorabilă biodiversităţii.

După izbucnirea conflictului ucrainean, UE a suspendat aplicarea acestei condiţii, pentru a putea produce mai mult şi pentru a compensa întreruperea aprovizionării cu cereale din Ucraina şi Rusia. Această derogare a expirat la sfârşitul anului 2023, în ciuda apelului lansat în această toamnă de zece state membre care au cerut ca ea să fie prelungită, cel puţin parţial, şi în 2024.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Într-un moment în care fermierii îşi intensifică protestele în mai multe ţări europene şi înaintea summitului european de joi, Comisia s-a răzgândit şi vine cu această propunere, care s-ar aplica retroactiv, de la 1 ianuarie anul acesta.

În loc să menţină terenurile scoase din circuitul agricol sau fără producţie pe 4% din suprafaţa lor arabilă, se va considera că fermierii din UE care cultivă plante ce fixează azotul (leguminoase precum linte, mazăre etc. - n.r.) şi/sau "culturi intermediare" pe 7% din suprafaţa lor arabilă vor îndeplini cerinţa pentru plăţile directe din cadrul PAC.

Pentru a justifica această schimbare de politică, executivul european, care a lansat săptămâna trecută un "dialog strategic" cu privire la viitorul agriculturii, invocă faptul că "agricultorii se confruntă cu o serie excepţională de dificultăţi şi incertitudini". Comisia citează numărul mare de fenomene meteorologice extreme (secete, incendii de pădure, inundaţii) care au avut loc anul trecut în diferite regiuni ale Uniunii, preţurile ridicate ale energiei şi ale factorilor de producţie ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, costul vieţii şi inflaţia, schimbările în fluxurile comerciale internaţionale etc.

De asemenea, preţurile cerealelor au scăzut puternic în comparaţie cu 2022, valoarea producţiei de cereale scăzând cu aproape 30% între 2022 şi 2023. "În aceste condiţii, obligaţia de a retrage terenurile arabile din circuitul agricol poate avea un impact negativ semnificativ pe termen scurt asupra veniturilor unor agricultori", recunoaşte Comisia.

Propunerea sa va fi înaintată spre aprobare statelor membre în zilele următoare, iar acestea vor putea apoi să o aplice rapid.

Belgia indicase deja că doreşte să repună în discuţie regula lăsării obligatorii a terenurilor în pârloagă.

Comisia Europeană a propus, de asemenea, să prelungească cu un an, după luna iunie, scutirea de taxe vamale pentru produsele agricole ucrainene şi moldoveneşti care intră în UE începând din 2022, adăugând în acelaşi timp "mecanisme de salvgardare" în cazul unor perturbări ale pieţei în statele membre vecine. Prin urmare, va fi posibilă exceptarea de la regulă, în cazul unor efecte negative observate în unul sau mai multe state membre, chiar dacă întreaga piaţă europeană nu este perturbată. În plus, pentru produsele sensibile, cum ar fi zahărul sau carnea de pasăre, "o frână de urgenţă" (reintroducerea taxelor vamale) ar permite ca importurile să fie menţinute la nivelul lor din 2022-2023, preconizează Comisia Europeană.

CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import pentru exporturile ucrainene către Uniunea Europeană

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.