China a trimis studenţii acasă şi a umplut străzile de poliţişti, într-o încercare de a dispersa cele mai răspândite proteste anti-guvernamentale din ultimele decenii, în timp ce cea mai înaltă organizaţie de securitate a ţării a cerut măsuri de represiune împotriva ”forţelor ostile”, scrie The Guardian.
Într-o încercare aparentă de a contracara furia faţă de politica zero-COVID care a dus la izbucnirea protestelor, autorităţile au anunţat, de asemenea, planuri de a intensifica vaccinarea oamenilor în vârstă.
O astfel de măsură este un precursor vital al relaxării restricţiilor fără decese în masă sau sufocarea sistemului de sănătate, într-o ţară unde aproape nu există imunitate naturală împotriva COVID, după aproape trei ani de încercări de a elimina virusul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În urma protestelor din weekend, prestigioasa universitate Tsinghua din Beijing, alma mater a liderului chinez Xi Jinping, s-a aflat printre cele câteva universităţi care au trimis studenţii acasă şi au mutat cursurile şi examenele online, oficial sub pretextul unei reizbucniri a COVID.
Poliţiştii s-au adunat în număr mare în pieţele şi pe drumurile din China unde au avut loc proteste şi chiar au fost nevoiţi să amplaseze bariere, inclusiv pe strada Urumqi din Shanghai, denumită după capitala regiunii Xinjiang.
Moartea a zece persoane într-un incendiu din oraşul Urumqi a fost unul dintre factorii declanşatori ai protestelor, existând susţineri că acestea erau încuiate în case conform regulilor COVID.
Axate iniţial pe apeluri la încetarea controlului strict, protestele s-au transformat în cereri mai ample, inclusiv pentru democraţie şi pentru retragerea lui Xi.
Înainte ca mulţimile să se adune, demonstraţiile păreau de neconceput. Xi a intensificat monitorizarea, cenzura şi controlul asupra societăţii civile în timpul mandatului său; cu doar o lună înainte, un banner afişat de un protestatar solitar pe un pod din Beijing a ajuns în presa din întreaga lume.
Într-un semn oficial de îngrijorare, comisia Partidului Comunist pentru politică şi afaceri legale, care supraveghează întreaga aplicare a legii în China, s-a întrunit marţi. Membrii săi au reclamat ”infiltrări şi sabotaje” din partea ”forţelor ostile” şi au cerut măsuri de represiune, conform unei declaraţii transmise de agenţia de presă de stat Xinhua.
Autorităţile chineze au dat vina deseori pentru nemulţumiri pe ”forţele străine”, deşi această afirmaţie pare a fi desconsiderată de mulţi oameni din China, frustraţi de restricţiile dure impuse pentru a încerca de a ţine COVID departe de ţară.
Într-un protest din weekend, o înregistrare video arată o mulţime sarcastică întrebând dacă acuzaţiile privind ”forţele străine” se referă la Marx şi Engels, părinţii comunismului, ale căror lucrări sunt încă incluse în programa din China.
Protestele par să fi luat prin surprindere autorităţile. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, un campion al diplomaţiei agresive ”războinic lup”, a rămas fără replică marţi, întrebat dacă guvernul ia în considerare o schimbare a măsurilor anti-COVID după demonstraţii.
După ce s-a uitat prin foi pentru aproape jumătate de minut, el a cerut să fie repetată întrebarea şi apoi a răspuns că ”nu reflectă ce s-a întâmplat”.
Totuşi, autorităţile chineze au planuri detaliate pentru orice formă de răzvrătire şi forţele de securitate încearcă deja să identifice şi să îi adune pe unii dintre cei care au participat.
Doi protestatari au declarat pentru Reuters că au fost sunaţi de persoane care s-au prezentat ca poliţişti din Beijing şi care le-au spus să se prezinte la o secţie de poliţie marţi, cu declaraţii scrise despre activităţile lor de duminică seară. Un student a spus că au fost întrebaţi de colegiu dacă s-au aflat într-o zonă unde au avut loc proteste şi li s-a cerut să ofere o declaraţie scrisă.
”Toţi ne ştergem disperaţi istoricul conversaţiilor”, a spus o altă persoană, care a fost martoră la protestele de la Beijing.
Martorii au relatat că poliţiştii le cer oamenilor telefoanele pentru a verifica dacă au VPN care pot fi folosite să acceseze site-urile blocate în China, inclusiv aplicaţia Telegram.
Xi a pus politica ”zero COVID” în centrul agendei sale guvernamentale în acest an, în timp ce restul lumii a lăsat în urmă controlul strict al pandemiei, deşi acest lucru a paralizat economia, a izolat China şi a cauzat decese şi suferinţe personale în ţară.
Rata scăzută de vaccinare în rândul vârstnicilor este unul dintre obstacolele majore în relaxarea politicii zero-COVID, aceştia fiind mult mai reticenţi la vaccinare faţă de generaţiile mai tinere.
Într-un plan de a ”întări vaccinarea pentru coronavirus a vârstnicilor”, Comisia naţională pentru sănătate a afirmat că vor fi vizaţi oamenii în vârstă de peste 80 de ani şi va fi redusă la trei luni perioada dintre vaccinarea iniţială şi dozele booster pentru vârstnici.
Unele persoane care au refuzat vaccinarea vor trebui să înceapă să explice de ce, au spus oficialii.
China nu a aprobat încă vaccinurile mRNA, care s-au dovedit mai eficiente, pentru uzul public.
China a înregistrat 38.421 de infecţii locale marţi, în scădere uşoară faţă de nivelurile record din weekend şi puţine comparat cu numărul cazurilor din ţările occidentale în timpul vârfurilor pandemiei.
Un oficial a recunoscut ”problemele raportate de oameni recent”, pe care le-a pus pe seama implementării politicilor guvernamentale la nivel local, mai degrabă decât pe politicile în sine.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.