Protestatarii din Israel, care manifestează de câteva săptămâni pentru a-şi arăta împotrivirea faţă de schimbările controversate pe care guvernul le preconizează în justiţie, au blocat joi drumuri şi au încercat să îl împiedice pe premierul Benjamin Netanyahu să plece către Roma, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vehiculele protestatarilor au blocat drumurile de acces către aeroportul Ben Gurion, de unde Benjamin Netanyahu urma să zboare spre Roma.

Protestele, care durează de câteva săptămâni, sunt printre cele mai ample mişcări de acest fel pe care Israelul le-a văzut vreodată.

Criticii spun că reformele preconizate de guvernul lui Netanyahu vor submina democraţia, în timp ce guvernul afirmă că schimbările sunt benefice.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Mii de protestatari, mulţi dintre ei fluturând steaguri israeliene şi purtând pancarte cu sloganuri împotriva reformelor, s-au adunat joi pe bulevardele principale din Tel Aviv, provocând perturbări majore ale traficului.

Demonstranţii au trecut pe lângă un şir de poliţişti călare scandând către ei: "Suntem aici şi pentru voi", a relatat ziarul Haaretz. Între timp, coloane de maşini s-au îndreptat spre aeroport încă de la primele ore ale dimineţii, provocând blocaje la intrare, pentru a încerca să-l împiedice pe Netanyahu să plece la Roma.

Pe de altă parte, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a aterizat joi la aeroport şi ar fi fost nevoit să îşi modifice programul din cauza protestelor.

CITEȘTE ȘI Vizita şefului Pentagonului în Israel este perturbată de protestele antiguvernamentale

REZERVIŞTII SE ALĂTURĂ PROTESTATARILOR

La Haifa, studenţii au blocat una dintre principalele intrări în oraşul-port din nordul ţării, în timp ce în Ierusalim, pe fondul protestelor, sute de rezervişti militari au manifestat în faţa birourilor unui grup de reflecţie de dreapta care susţine schimbările din justiţie. Unii au blocat intrarea în sediu cu saci de nisip, iar şapte rezervişti au fost arestaţi, a relatat presa locală.

În Israel, serviciul militar este obligatoriu, iar majoritatea bărbaţilor sunt obligaţi să facă ulterior serviciul de rezervă, de cele mai multe ori până la vârsta de 40 de ani.

Protestele faţă modificările legilor justiţiei durează de aproape 10 săptămâni, aducând uneori sute de mii de oameni pe străzi.

Proiectul guvernului a provocat diviziuni profunde în societatea israeliană şi, în mod semnificativ, rezerviştii - coloana vertebrală a armatei israeliene - au ameninţat că vor refuza să-şi facă serviciul, pentru a-şi arăta opoziţia.

Luni, într-o mişcare fără precedent, zeci de piloţi de vânătoare în rezervă dintr-o escadrilă de elită a Forţelor Aeriene israeliene au declarat că nu se vor prezenta la antrenament. Ulterior, aceştia au revenit asupra deciziei şi au fost de acord să participe şi să poarte discuţii cu comandanţii lor.

Guvernul lui Netanyahu a rămas ferm în faţa tuturor acestor mişcări sociale, susţinând că protestele sunt alimentate de adversarii politici. Criticii spun însă că reformele planificate, care îşi croiesc deja drum prin parlament, vor politiza sistemul judiciar şi ar putea duce la un guvern autoritar. Netanyahu afirmă că reformele sunt menite să împiedice instanţele să-şi depăşească competenţele şi că au fost votate practic de populaţia israeliană în lumina rezultatelor de la ultimele alegeri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.