Două centre producătoare de petrol din Arabia Saudită, între care cea mai mare unitate procesatoare de ţiţei din lume, au fost, sâmbătă, ţinta unui atac cu drone al grupării pro-iraniene Houthi din Yemen, care a perturbat producţia şi exporturile ţării, au declarat trei surse apropiate situaţiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Două dintre surse au spus că a fost afectată producţia a 5 milioane de barili de petrol pe zi, aproape jumătate din producţia ţării, respectiv 5% din oferta globală de petrol, dar nu au oferit detalii.

Atacul cu drone împotriva exploatărilor grupului Saudi Aramco a provocat mai multe incendii, dar regatul, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anunţat ulterior că acestea au fost aduse sub control.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Televiziunea de stat a anunţat că exporturile continuă, dar Aramco nu a comentat încă atacul, despre  care Houthis a anunţat că a implicat 10 drone. Autorităţile nu au anunţat dacă producţia şi exporturile au fost afectate.

Atacurile au avut loc într-o perioadă în care Aramco intensifică planurile pentru o ofertă publică iniţială care va avea loc cel mai devreme în acest an şi urmează unor atacuri transfrontaliere împotriva instalaţiilor petroliere saudite şi a tancurilor petroliere din apele Golfului Persic. Atacurile de sâmbătă par să fie cele mai ample de până acum.

Arabia Saudită conduce o coaliţie militară a musulmanilor suniţi, care în 2015 a intervenit în Yemen împotriva Houthis, şi a atribuit atacurile anterioare şiiţilor iranieni, dar Teheranul neagă. Riadul acuză Iranul să înarmează gruparea Houthis, acuzaţie respinsă de grupare şi de Teheran.

Televiziunea de stat Ekhbariya a relatat, citând un corespondent, că nu există victine, dar nu a avut loc un comunicat oficial. Un martor intervievat de Reuters a afirmat că în zonă au fost văzute cel puţin 15 ambulanţe, iar în jurul Abqaiq au fost prezente numeroase forţe de securitate.

”Un atac reuţit împotriva Abqaiq ar fi echivalent cu un atac de cord pentru piaţa petrolului şi econpmia mondială”, a declarat Bob McNally, care conduce Rapidan Energy Group şi a fost membru în Consiliul pentru Securitate al SUA în timpul celui de-al doilea război din Golf, în 2003.

Andrew Murrison, responsabil pentru Orientul Mijlociu şi Nordul Africii din Ministerul britanic al Afacerilor Externe, a afirmat că atacul ”este complet inacceptabil” şi a cerut Houthis să nu mai pună în pericol zonele civile şi infrastructura comerciale saudită.

Abqaiq se află la 60 de kilometri de sediul central al Aramco din Dhahran. Unitatea de procesare a petrolului gestionează ţiţeiul provenit de la cea mai mare exploatare convenţională de petrol din lume, Ghawar, şi terminalele de export Ras Tanura şi Juaymah. De asemenea, unitatea pompează petrol către vest, la terminalele de la Marea Roşie.

Două surse au spus că la Ghawar au loc scăpări de gaze după ce atacurile au perturbat unităţile de procesare a gazelor. La Khurais, la 190 de kilometri sud-vest, se află al doilea mare câmp petrolifer din ţară.

Mulţi angajaţi occidentali ai Aramco locuiesc la Abqaiq. Ambasada SUA la Riad a anunţat că nu are cunoştinţă despre rănirea unor americani în atacuri.

Ambasadorul SUA John Abizaid a declarat că ”aceste atacuri împotriva infrastructurii majore pun în pericol civilii, sunt inacceptabile şi mai devreme sau mai târziu pot avea ca rezultat pierderea unor vieţi nevinovate”.

Cele trei surse au spus că Aramco a ridicat nivelul de alertă şi organizează o întâlnire de urgenţă, în urma atacurilor.

Un purtător de cuvânt militar al Houthis a declarat, fără să ofere dovezi, că dronele au lovit rafinării de la ambele unităţi de petrol saudite, care se află la peste 1.000 de kilometri de capitala Yemenului, Sanaa, şi a anunţat o extindere a atacurilor în Srabia Saudită.

Şeful unităţii de elită din Iran, Quds Force, Qassem Soleimani, a lăudat Houthis pentru rezistenţa sa, într-un mesaj pe Twitter.

Emiratele Arabe Unite şi Kuweitul, partenere ale Arabiei Saudite în cadrul OPEC, şi-au exprimat sprijinul pentru orice măsuri va lua regatul pentru protejarea securităţii sale.

Violenţele complică eforturile de pace coordonate de ONU pentru oprirea războiului din Yemen, în care şi-au pierdut viaşa zeci de mii de oameni, în timp ce milioane de oameni suferă de foame. Conflictul este văzut drept un război între Arabia Saudită şi Iran.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.