Procesul care se desfăşoară protejat de măsuri de înaltă securitate al unui simpatizant neonazist, presupusul asasin al unui ales care susţinea primirea migranţilor, a început marţi la Frankfurt, în contextul în care această crimă a trezit spectrul terorismului extremei drepte în Germania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şedinţa, care a început către ora locală 10.00 (11.00, ora României), a provocat un interes puternic în rândul publicului şi presei, din care o bună parte a aşteptat în noaptea de luni spre marţi în faţa Înaltei Curţi regionale de la Frankfurt.

Este pentru prima oară de la al Doilea Război Mondial când se judecă un astfel de caz în Germania.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Din cauza pandemiei covid-19, acuzatul a intrat în sală cu faţa acoperită parţial de o mască de protecţie şi a fost plasat în spatele unui panou de plexiglas.

În noaptea lui 2 iunie 2019, Walter Lübcke, un ales în vârstă de 65 de ani din cadrul Patridului Uniunea Creştin democrată (CDU) al lui Angela Merkel, fuma o ţigară pe terasa casei sale, la Kassel, în Hesse, când a fost ucis cu un glonţ în cap, tras cu arma aproape de cap.

După două săptămâni de anchetă, un suspect, Stephan Ernst, în vârstă de 46 de ani, un apropiat al mişcării neoaziste, a fost arestat şia mărturisit crima, după care a retractat şi a acuzat un presupus complice. Însă nu i-a convins pe anchetatori.

Parchetul federal german, însărcinat cu cele mai sensibile dosare, îl acuză de ”omor (în formă) agravată” şi ”tentativă de omor agravat”.

El riscă închisoarea pe viaţă, în urma unui proces prevăzut cel puţin până la sfârşitul lui octombrie.

Soţia şi cei doi fii ai victimei, care s-au constituit părţi civile, au ţinut să asiste la proces, pentru a ”transmite un semnal clar împotriva urii şi violenţei”, a anunţat un purtător de cuvânt al familiei, Dirk Metz, înaintea începeriiprocesului.

Avocatul lor, Holger Matt, s-a declarat convins că este vorba despre ”o crimă planificată cu sânge rece, laşă şi perfidă, cu cele mai josnice motivaţii”.

”URĂ XENOFOBĂ”

Ernst nu este singur în boxa acuzaţilor. Presupusului său complice, prezentat ca fiind Markus Hartmann, i se reproşează faptul că l-a antrenat la tir în pădure, ”inclusiv cu arma folosită” în crimă, fără să fie ”la curent cu planurile reale ale atentatului”.

Cei doi suspecţi au asistat împreună, potrivit anchetatorilor, la o reuniune publică în cursul căreia Walter Lübcke şi-a exprimat susţinerea faţă de politica generoasă de primire a migranţilor hotărâtă în 2015 de către cancelarul Angela Merkel.

Lübcke a mers, în această intervenţie, care a înfuriat mişcarea deextremă dreapta, până la a-i invita pe cei care se opun venirii refugiaţilor să părăsească Germania.

Începând de la această reuniune, Stephan Ernst - acuzat de asemenea de uciderea cu arma albă în 2016 a unui solicitant de azil irakian - şi-a proiectat tot mai mult asupra lui Walter Lübcke ura xenofobă, apreciază parchetul.

Investigaţii ale materialului său informatic au dezvăluit, de asemenea, potrivit mai multor publicaţii, că avea şi alte potenţiale ţinte - aleşi şi o sinagogă.

Acuzatul le este cunoscut autorităţilor de mult timp ca un simpatizant neonazist potenţial violent.

În pofida trecutului său încărcat, serviciile de informaţii au încetat, în ultimii ani, să-l urmărească.

AMENINŢARE

Ancheta a dezvăluit şi altă greşeală a poliţiei - deja acuzată adesea, în trecut, de complezenţă faţă de neonazişti. Ea nu a semnalat autorităţilor care emit permise de port de armă faptul că presupusul complice este un membru actv al ultradreptei. Acest lucru i-a permis să-şi procure puşi şi pistoale.

Subestimată îna anii 2000 de către autorităţi - în pofida asasinării a opt imigranţi turci, unui grec şi unei poliţiste germane de către oo grupare neonazistă - ameninţarea terorismului extremei drepte este percepută în prezent drept o provocare crucială la adresa securităţii interne.

În marja acestui proces, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier i-a îndemnat pe germani să se angajeze activ împotriva rasismului.

”Nu este suficient să nu fim rasişti. Este necesar să fim antirasişti”, a îndemnat el.

În octombrie 2018, un simpatizant al extremei drepte a fost aproape să comită un masacru de Yom Kippour, într-o singagogă la Halle, în estul ţării. El a tras până la urmă asupra unei trecătoare şi a ucs un bărbat într-un restaurant oriental.

În februarie, un bărbat a ucis nouă persoane de origine străină în două baruri, la Hanau, în apropiere de Frankfurt, după care s-a sinucis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.