Procesul de spionaj al jurnalistului american Evan Gershkovich, închis de aproape 15 luni într-o închisoare din Moscova, urmează să înceapă în Rusia, transmite BBC.
Reporterul Wall Street Journal (WSJ) este judecat la o mie de kilometri de capitala rusă, în oraşul Ekaterinburg. Acesta este locul unde a fost arestat în timp ce se afla într-o călătorie de serviciu.
Procurorii susţin că Gershkovich colecta informaţii clasificate despre un producător rus de tancuri din apropiere de Ekaterinburg în numele Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din America.
El, angajatorul său şi Guvernul SUA resping cu fermitate acuzaţia şi acuzaţia de spionaj. Dacă va fi condamnat, Gershkovich riscă până la 20 de ani de închisoare.
"Acesta este un proces fals. Este scandalos şi extravagant", consideră Deborah Ball, adjunct al şefului de acoperire mondială pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa la WSJ.
"[Evan] nu se va bucura de niciunul dintre procesele echitabile la care ne-am aştepta în orice instanţă occidentală. Va fi cu uşile închise. Va fi secret. Rata achitărilor în Rusia este mai mică de 1%. Nu ne aşteptăm la nicio şansă ca el să fie achitat", a adăugat Ball.
Pe străzile din Ekaterinburg, există puţine indicii ale dramei care s-a desfăşurat aici pe 29 martie 2023. Ruşii se plimbă pe lângă restaurantul unde Evan Gershkovich a fost reţinut de agenţii de securitate ruşi. În cealaltă parte a oraşului, oamenii stau afară şi joacă şah, în timp ce tramvaiele trec cu zgomot.
WSJ a acuzat Moscova că "stochează americani" în închisorile ruseşti pentru a fi schimbaţi cu ruşi închişi în străinătate.
Lista cetăţenilor americani aflaţi în prezent în închisori în Rusia îl include pe fostul puşcaş marin Paul Whelan. În 2020, acesta a fost găsit vinovat de spionaj şi condamnat la 16 ani într-o colonie penală.
Whelan neagă vehement că ar fi comis vreo infracţiune. Ca şi în cazul lui Evan Gershkovich, oficialii americani l-au desemnat oficial "deţinut pe nedrept".
Anul trecut, Alsu Kurmasheva - jurnalistă la Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL), cu sediul la Praga - a fost arestată în Rusia. Dna Kurmasheva deţine paşapoarte americane şi ruseşti.
În timpul unei călătorii acasă pentru a-şi vizita mama bolnavă, ea a fost reţinută. Ea a fost acuzată de răspândirea de "informaţii false" despre forţele armate ruse în legătură cu o carte la editarea căreia a contribuit şi care conţine critici la adresa invaziei Rusiei în Ucraina.
Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă până la 15 ani de închisoare.
Printre ceilalţi americani aflaţi după gratii în Rusia se numără:
- Mark Fogel, fost profesor la Şcoala Anglo-Americană din Moscova, care acum s-a închis. Acesta ispăşeşte o pedeapsă de 14 ani pentru contrabandă cu droguri, după ce 17 g de marijuana au fost găsite în bagajul său pe aeroportul din Moscova. El susţine că folosea drogul în scopuri medicale
- Gordon Black, un sergent american, condamnat de un tribunal din Vladivostok la trei ani şi nouă luni într-o colonie penală pentru furt şi ameninţarea cu moartea a prietenei sale.
Atunci când a vorbit public despre cazul lui Gershkovici, preşedintele rus Vladimir Putin a indicat că este deschis ideii unui schimb de prizonieri. Au existat contacte între SUA şi Rusia.
Dar pe cine vrea Kremlinul în schimb?
Preşedintele Putin nu a dat nume. Dar a lansat un indiciu puternic. Când a fost întrebat despre dl Gershkovich în urmă cu câteva luni, preşedintele rus a făcut aluzie la cazul lui Vadim Krasikov.
Considerat a fi un agent rus, Krasikov ispăşeşte în prezent o condamnare pe viaţă pentru crimă în Germania.
"Este evident că este vorba de o diplomaţie a ostaticilor", a declarat Deborah Ball.
"Ruşii au fost foarte clari cu privire la obiectivul lor. Putin abia a ascuns faptul că vrea să facă schimb cu Evan şi că îl consideră un pion. El este un ostatic politic".
Kremlinul ştie că America face înţelegeri pentru a-şi recupera cetăţenii. În 2022, autorităţile americane au eliberat un traficant de arme rus condamnat, Viktor Bout, pentru a asigura libertatea lui Brittney Griner. Vedeta americană de baschet fusese închisă în Rusia pentru trafic de droguri.
Acum, un jurnalist american se află în boxa acuzaţilor.
Nu este clar cât timp va dura procesul lui Evan Gershkovich şi cât timp va mai sta reporterul american într-o închisoare din Rusia.
"Este imposibil pentru noi să citim asta. Pur şi simplu nu ştim, tragem în întuneric", spune Ball.
"Ruşii consideră acest proces, acest proces fictiv, ca făcând parte dintr-un proces pe care îl preconizează. Habar nu avem unde se încadrează în ceea ce se va întâmpla în continuare", a adăugat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.