Într-un gest surprinzător, preşedintele Volodimir Zelenski l-a demis săptămâna trecută pe Oleksii Danilov din funcţia de secretar al Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, spunând, fără a da detalii, că acesta a fost transferat într-un alt domeniu. Danilov a fost înlocuit de şeful Serviciului de Informaţii Externe, Oleksandr Litvinenko.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comentând demiterea sa, Danilov a mulţumit pentru oportunitatea de a-şi „servi ţara” şi a promis că va continua să lucreze pentru Ucraina.

Două zile mai târziu, la 29 martie, Zelenski l-a numit pe Danilov ambasador în Republica Moldova, spunând că ţara vecină este „un stat extrem de important atât în ceea ce priveşte provocările de securitate din regiune, cât şi în ceea ce priveşte cooperarea bilaterală”. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În aceeaşi zi, Zelenski l-a rechemat pe Mark Şevcenko din funcţia de ambasador al Ucrainei în Republica Moldova.

Danilov este o figură foarte cunoscută în politica ucraineană şi a primit un post de ambasador fără a fi diplomat de carieră. La fel s-a întâmplat şi cu fostul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujni, care a fost numit ambasador la Londra după demitere.

Unii văd în Danilov un „dur”, iar numirea sa la Chişinău a dat naştere unor speculaţii că ar fi legată de conflictul din Transnistria, scrie presa de la Chişinău. Potrivit Europa Liberă Moldova, unii experţi din Moldova consideră că numirea lui Danilov în postul de la Chişinău ar aduce Ucrainei o întărire în „dosarul” transnistrean. De la începutul invaziei ruseşti la scară largă, Ucraina vede un pericol sporit în trupele ruseşti staţionate ilegal în regiunea transnistreană şi ar dori o politică a Chişinăului mai tranşantă faţă de separatişti şi aliaţii lor ruşi.

CINE ESTE OLEKSII DANILOV

Oleksii Danilov a fost numit secretar adjunct al Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare la 23 iulie 2019 şi a devenit secretar plin la 3 octombrie în acelaşi an.

În anii '90, Danilov a fost primarul oraşului Luhansk, acum ocupat de ruşi, şi a condus campania din Luhansk a fostului preşedinte prooccidental Viktor Iuşcenko la alegerile prezidenţiale din 2004, iar ulterior a devenit guvernator al regiunii. Timp de doi ani, a fost membru al parlamentului ucrainean din partea Blocului Iulia Timoşenko.

Zelenski nu a precizat motivele pentru care l-a demis pe Danilov, dar imediat au apărut speculaţii, scrie NewsMaker. Una dintre ele spunea că de vină ar fi limbajul vulgar al lui Danilov folosit la adresa trimisului special chinez în problema ucraineană Li Hui. Acesta din urmă ar fi sugerat că liderii ucraineni ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a începe discuţii de pace. Ca răspuns, Danilov a scris greşit, în mod vulgar, numele de familie al lui Hui.

Pe de altă parte, declaraţiile lui Danilov au fost întotdeauna destul de dure, la fel ca şi poziţia sa politică. Corespondentul BBC, Sviatoslav Homenko, a remarcat că Danilov „va rămâne în amintire în primul rând ca fiind persoana care, în timpul preşedinţiei lui Zelenski, a adoptat cea mai dură poziţie dintre toţi reprezentanţii autorităţilor ucrainene”.

După invazia rusă în Ucraina, Danilov a descris mobilizarea parţială anunţată în Rusia drept „un program cuprinzător de reciclare a ruşilor”, iar pe liderul rus l-a numit un „Hitler cu numele Putin”. Danilov a avertizat, de asemenea, în privinţa creării unei „axe a răului” China-Iran-Rusia, la care s-ar putea alătura şi „unele state europene”, pe care nu le-a numit.

Expertul ONG-ului WatchDog Valeri Paşa a declarat pentru NewsMaker că Danilov poate fi considerat un „greu politic” ucrainean. De asemenea, Paşa a subliniat că demiterea lui Danilov „a avut loc ca parte a unei ample resetări a puterii în Ucraina, despre care a vorbit şi preşedintele Zelenski”.

Fostul viceprim-ministru pentru reintegrare de la Chişinău Alexandru Flenchea consideră, la rândul său, că schimbarea secretarului Consiliului ucrainean de Securitate a fost planificată. „Aici nu a existat ceva improvizat, nu au existat decizii pripite”, a spus Flenchea. De asemenea, el a remarcat că ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, Mark Şevcenko, nu a fost demis, ci pur şi simplu mandatul său de patru ani a expirat.

UN "SEMNAL AMENINŢĂTOR" PENTRU TRANSNISTRIA?

Numirea lui Danilov în funcţia de ambasador în Republica Moldova i-a făcut pe unii să lege această numire de „dorinţa de a rezolva problema transnistreană”, scrie NewsMaker.

Politologul de la Chişinău Alexandru Corinenco, care vorbeşte adesea în presa rusă şi pro-rusă, a declarat într-un comentariu pentru site-ul rus Politnavigator că Chişinăul nu are astăzi capacitatea şi dorinţa de a reintegra ţara, motiv pentru care „se învârte ca o anghilă pe plită pentru a răci ardoarea unor "şoimi" de la Kiev”.

„Nu este un secret că unele "capete înfierbântate" de la Kiev visează cum intră victorioase în Tiraspol şi scot arme din Cobasna (unde se află depozitul de arme al trupelor ruse din Transnistria - n.r.), dar autorităţile moldoveneşti duc o politică foarte prudentă", a adăugat Corinenco.

În acelaşi articol, Igor Şornikov, fost adjunct al şefului departamentului de politică externă al nerecunoscutei republici transnistrene şi analist politic, a calificat numirea lui Danilov drept un „semnal ameninţător” pentru Transnistria. „Anterior, Kievul a îndemnat în mod repetat Chişinăul să se debaraseze de republica recalcitrantă şi, în acelaşi timp, de prezenţa sa militară pe Nistru”, a declarat Şornikov.

RIDICAREA NIVELULUI DIPLOMATIC

Valeri Paşa consideră însă că nu există „semnale periculoase” în numirea lui Danilov, ci, dimpotrivă, ea arată importanţa acestei direcţii pentru Ucraina. „Menţinerea unor relaţii intense cu Republica Moldova este importantă pentru Kiev. A trage orice alte concluzii din aceasta este cel puţin o exagerare şi o manipulare”, a declarat Paşa pentru NewsMaker.

Expertul explică tot „zgomotul” din jurul numirii noului ambasador ucrainean la Chişinău prin greutatea politică a lui Danilov. „Este cu adevărat neobişnuit când un om cu  greutate politică este numit ambasador într-o ţară atât de mică precum Moldova. Acesta este o figură cunoscută, colorată şi, în mod natural, generează discuţii", a mai spus expertul.

La rândul său, Flenchea a declarat că nu trebuie căutat niciun scenariu special în spatele numirii lui Danilov, deoarece ambasadorul nu construieşte politica externă în mod independent de ţara sa, ci implementează politica Ministerului de Externe şi a preşedintelui său. „Faptul că a fost numit ambasador o figură politică, şi nu un diplomat de carieră arată că Moldova a urcat câteva rânduri în agenda diplomatică ucraineană. Acesta este modul în care funcţionează diplomaţia", a conchis Flenchea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.