Primul avion francez însărcinat cu repatrierea unor cetăţeni francezi, dar şi europeni, a decolat marţi seara de la Niamey, la aproape o săptămână de la o lovitură de stat militară care l-a îndepărtat de la putere pe preşedintele Nigerului Mohamed Bazoum, relatează BFMTV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aeronava urmează să ajungă la Paris în noaptea de marţi spre miercuri.

Un al doilea avion urma să decoleze marţi seara de la Niamey şi aterizeze după câteva ore pe Aeroportul Roissy.

”Evacuarea cetăţenilor noştri din Niger a început”, anunţă într-o postare pe Twitter ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu, care salută reacţia militarilor.

500 DE FRANCEZI

Aceste avioane au o capacitate de 200 de pasageri.

Ministerul francez de Externe a dezvăluit că aproximativ 600 de francezi au anunţat că vor să părăsească NIgerul.

Un număr de francezi cu reşedinţa în Niger se află în prezent în vacanţă în afara acestei ţări, scrie AFP.

Quai d'Orsay a anunţat marţi dimineaţa ca Franţa a decis să-şi evacueze încă de marţi cetăţenii din Niger, ”având în vedere situaţia de Niamey”.

El şi-a justificat decizia prin ”violenţele care au avut loc împotriva Ambasadei noastre alaltăieri şi închiderea spaţiului aerian care ne lasă compatrioţii fără posibilitatea de a părăsi ţara cu propriile mijloace”.

Ministrul francez de Externe Catherine Colonna a dat asigurări luni, la BFMTV, că prioritatea Parisului este ”să asigre securitatea” francezilor aflaţi în Niger.

GERMANI LA BORD?

În afară de cetăţeni francezi, cetăţeni germani s-ar putea afla la bordul avioanelor, care urmează să aterizeze în Hexagon marţi seara.

Ministerul german de Externe a confirmat că Franţa a propus Germaniei să repatrieze germanii din Niger - mai puţini de 100.

El îi ”sfătuieşte pe toţi aceşti cetăţeni (germani) de la Niamey să accepte propunerea”.

Mai puţini de 100 de germani - care nu muncesc la ambasadă şi nici în armată - se află în această ţară destabilizată de puci.

În afară de Germania, Statele Unite au cerut Franţei să evacueze câţiva maericani.

Acest puci, orchestrat de către generalul Abdourahamane Tiani, l-a răsturnat de la puetere pe preşedintele Mohamed Bazoum miercuri, la 26 iulie.

Mii de manifestanţi propucişti s-au adunat duminică în faţa sediului Ambasadei Franţei la Niamey şi au fost dispersaţi cu grenade lacrimogene.

Puciştii au criticat Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest (CEDEAO), însă sunt susţinuţi de Burkina Faso şi Mali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.