Televiziunea publică rusă îl acuză pe şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin că a clacat după ce a primit fonduri publice în valoare de miliarde de euro, o ilustrare a versiunii oficiale cu privire la gruparea paramilitară după rebeliunea efemeră de la 23 iunie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Prigojin şi-a pierdut minţile din cauza sumelor mari de bani”, a acuzat duminică, în emisiunea sa săptămânală, Dmitri Kisiliov, una dintre principalele voci ale aparatului de presă al Kremlinului.

”Sentimentul de a crede că totul este permis a apărut de mult timp, încă de la operaţiunile (Wagner) în Siria şi în Africa”, a subliniat el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit lui Kisiliov, acest sentiment s-a ”consolidat” după cucerirea de către mercenarii Wagner, anul acesta, a Văii Soledar şi a Bahmutului, în Ucraina.

”El a crezut că se pute opune în acelaşi timp Ministerului rus al Apărării, statului şi preşedintelui (Vladimir Putin) personal”, a tunat Dmitri Kisiliov.

Pentru a ilustra această presupusă nebunie a grandorii a lui Prigojin, prezentatorul a dat asigurări, fără să furnizeze vreo probă în acest sens, că societatea paramilitară Wagner a primit bani publici în sumă de 858 de miliarde de ruble (8,8 miliarde de euro).

Potrivit lui Kisiliov, ”unul dintre marii factori” ai rebeliunii grupării Wagner a fost refuzul Ministerului rus al Apărării de a prelungi contracte bănoase semnate cu grupul de restauraţie Concord al lui Evgheni Prigojin.

”NOU FORMAT” WAGNER

Rebeliunea Wagner, care a avut loc la sfârşitul celeilalte săptămâini, a zguduit puterea rusă, în toul Războiului rus din Ucraina.

Timp de mai multe ore, combatanţi Wagner au ocupat un important cartier general al armatei ruse în Rostov (sud-vest) şi au înaintat într-un marş câteva sute de kilometri către Moscova.

Revolta s-a încheiat după o zi, sâmbătă seara, printr-un acord care prevede plecarea în Belarus a lui Prigojin.

Nicio sancţiune nu s-a anunţat împotriva rebelilor, însă viitorul întreprinderilor patronului Wagner pare incert.

Site-uri apropiate grupului lui Prigojin au fost blocate săptămâna trecută, în Rusia.

Sâmbătă, la o săptămână de la rebeliune, cartierul general al Wagner din Sankt Petersburg, Wagner Center, a anunţat pe Telegram că se mută şi a dat asigurări că va continua să funcţioneze într-un ”nou format”.

Evgheni Prigojin a dat asigurări că rebeliunea sa nu viza răsturnarea puterii, ci salvarea Wagner de la desfiin ţare de către Statul Major rus, pe care-l acuză, fără ruşine, de incompetenţă în Războiul din Ucraina.

Şeful mercenarilor nu a mai făcut decalaraţii publice de lunea trecută.

Dmitri Kisilion a contestat duminică ideea potrivit căreia combatanţii Wagner sunt cei mai eficienţi membri ai forţelor ruse.

El a subliniat că mercenarii au avut nevoie de ”225 de zile” să cucerească Bahmutul, în timp ce armata rusă a cucerit Mariupolul în ”doar 70 de zile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.