Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor NATO ca la summitul pe care îl vor avea săptămâna viitoare să ia măsuri concrete în vederea asigurării unei aderări a Ucrainei, iar joi seara, sosit în vizită la Praga după ce în prealabil fusese în Bulgaria, a primit sprijin din partea preşedintelui ceh, care a susţine dorinţa Kievului de a adera la alianţă, relatează Reuters.
Volodimir Zelenski a aterizat în cursul serii la Praga, unde a venit cu un avion guvernamental ceh, escortat de două avioane ale Forţelor Aeriene, după cum au arătat imaginile prezentate de televiziune. Sosirea sa a urmat unei vizite în Bulgaria, în centrul discuţiior fiind securitatea Ucrainei şi summitul NATO.
Ihor Jovkva, consilier diplomatic al lui Zelenski, a declarat că Kievul a obţinut sprijinul Bulgariei pentru aderarea sa la alianţa militară "de îndată ce condiţiile o vor permite". În timpul vizitei la Sofia, Zelenski a îndemnat Bulgaria să continue sprijinul militar şi a încercat să înlăture ideea că livrările de arme occidentale către ţara sa extind amploarea războiului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Zelenski a declarat că ţara sa, care se află în a 17-a lună de război împotriva invadatorilor ruşi, are nevoie de mult mai mult decât declaraţia generală - care există de mai bine de 10 ani, de la summitul din 2008 de la Bucureşti - conform căreia uşa NATO rămâne "deschisă".
Ucraina vrea asigurări clare din partea NATO, la summitul din 11-12 iulie de la Vilnius, că poate adera la alianţa militară atunci când războiul se va încheia. Ucraina doreşte să adere cât mai repede posibil, dar membrii NATO au fost divizaţi cu privire la cât de repede ar trebui făcut acest pas. Unele ţări membre se tem de gesturile care ar putea duce alianţa mai aproape de un război activ cu Rusia.
"Vorbim despre un semnal clar, despre unele lucruri concrete în direcţia unei invitaţii", a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă susţinută alături de omologul său ceh, Petr Pavel. "Avem nevoie de această motivaţie. Avem nevoie de onestitate în relaţiile noastre", a pledat Zelenski.
Liderul de la Kiev a declarat că formularea adoptată la summitul NATO din 2008 - că uşa alianţei militare "va rămâne deschisă" şi că Ucraina va deveni în cele din urmă membră - nu este suficientă. "Avem nevoie de un altfel de semnal, unul clar", a spus el ca răspuns la întrebările jurnaliştilor. "Că Ucraina va fi în alianţă. Nu că uşa este deschisă, acest lucru nu este suficient", a insistat Zelenski.
Republica Cehă, membră NATO, a fost o susţinătoare fermă a Ucrainei de la invazia din februarie 2022, furnizând inclusiv ajutor militar.
"Ar trebui să fie absolut clar că este în interesul Republicii Cehe că Ucraina, imediat ce războiul se va încheia, ar trebui să înceapă negocierile privind aderarea la NATO, deoarece este, de asemenea, în interesul securităţii noastre, al stabilităţii regionale şi al prosperităţii economice", a declarat şi preşedintele Cehiei.
Petr Pavel, care a fost şeful armatei cehe şi principalul consilier militar al secretarului general al NATO în perioada 2015-2018, a declarat într-un interviu acordat Reuters în luna mai că Ucraina are nevoie de sprijin pentru aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, dar aderarea la oricare dintre aceste organizaţii va fi un proces de lungă durată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.