Preşedintele Uniunii Africane, Azali Assoumani, a declarat vineri că propunerile preşedintelui rus Vladimir Putin de a furniza cereale Africii nu sunt suficiente şi că este nevoie de o încetare a focului în Ucraina, relatează Reuters.
Într-un discurs de închidere a summitului Rusia-Africa desfăşurat la Sankt Petersburg, el a mai spus că Putin şi-a arătat disponibilitatea de a negocia cu Ucraina, iar acum trebuie să fie convinsă "cealaltă parte".
Putin le-a spus liderilor africani că Rusia este pregătită să aprovizioneze Africa cu cereale, unele livrări Rusia fiind dispusă să le acorde chiar gratuit, după ce săptămâna trecută a refuzat să prelungească Iniţiativa privind cerealele de la Marea Neagră, care a permis Ucrainei să-şi exporte cereale în siguranţă din porturile sale maritime, în ciuda războiului. Acest lucru, precum şi bombardamentele ulterioare ale Rusiei asupra instalaţiilor şi depozitelor cu cereale ucrainene pentru export, au făcut ca preţul global al grânelor să crească vertiginos.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Preşedintele Rusiei a demonstrat că este pregătit să ne ajute în domeniul aprovizionării cu cereale", a declarat Assoumani. "Da, acest lucru este important, dar s-ar putea să nu fie suficient. Trebuie să obţinem o încetare a focului", a punctat liderul Uniunii Africane.
"Preşedintele Putin ne-a demonstrat că este pregătit să se angajeze în dialog şi să găsească o soluţie", a mai spus el. "Acum trebuie să convingem cealaltă parte", a adăugat Azali Assoumani.
Putin le spusese liderilor africani că Kievul este cel care refuză să negocieze cu el, în baza unui decret adoptat la scurt timp după ce, în septembrie anul trecut, Moscova a afirmat că a anexat patru regiuni ucrainene pe care însă le controlează doar parţial.
Rusia susţine de mult timp că este deschisă la discuţii, dar că acestea trebuie să ţină cont de "noile realităţi" de pe teren.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins ideea unei încetări a focului acum, care ar lăsa Rusia deţinând controlul asupra a aproape o cincime din ţara sa şi ar da timp forţelor sale să se refacă după 17 luni măcinante de război.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.