Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a descris duminică noaptea pe liderul nord-coreean drept o persoană ”inteligentă şi descurcăreaţă”, într-un interviu pentru emisiunea ”Face the Nation”. De asemena, preşedintele s-a arătat surprins că Kim Jong-un a reuşit să preia puterea la o vârstă fragedă deşi a avut de a face cu ”nişte oameni extrem de duri” la Phenian, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În ciuda tensiunilor exarcebate cu privire la programul nuclear nord-coreean, liderul american a precizat că nu are nicio idee cu privire la sănătatea mintală a lui Kim Jong-un.

”Oamenii se întreabă dacă este întreg la minte? Nu am nicio idee. Nu pot să răspund la asta şi multora nu le place atunci când spun că era un tânăr de 26 sau 27 de ani atunci când a preluat puterea, după ce tatăl său a murit. Desigur că are de a face cu oameni extrem de duri, în special generali şi ceilalţi”, a declarat Trump.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De asemenea, preşedintele a explicat că dictatorul nord-coreean s-a dovedit inteligent şi descurcăreţ pentru a reuşit să-şi păstreze puterea.

”Sunt sigur că foarte mulţi oameni au încercat să-i ia puterea, nu contează dacă e vorba de unchiul său ori de altcineva”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Kim Jong-un şi-a executat în urmă cu doi ani unchiul, care era numărul doi în Partidul Comunist.

În continuare, preşedintele s-a arătat nemulţumit de faptul că Bush şi Obama nu au reuşit să elimine situaţia periculoasă din peninsula Coreeeană.

Acest interviu a avut loc la scurt timp după ce regimul nord-coreean a lansat a doua rachetă balistică din ultimele două săptămâni, care a explodat din nou în aer.

Însă, Trump a refuzat să discute despre rachetele nord-coreene care eşuează din ce în ce mai des.

”Nu ar trebui să ne anunţăm toate mişcările. Este un joc de şah. Pur şi simplu nu vreau ca oamenii să ştie la ce mă gândesc”.

Analiştii cred că regimul nord-coreean îşi continuă eforturile de miniaturizare a focoaselor nucleare, pentru a fi instalate pe rachetele intercontinentale capabile să lovească Statele Unite.

Tensiunile din regiune au crescut considerabil în ultima perioadă, iar exerciţii militare de amploare au loc în ambele Coreei.

Statele Unite au trimis o adevărată armandă în regiune, în încercarea de a contracara ameninţarea Phenianului.

Preşedintele Trump a declarat că americanii nu vor fi ”foarte fericiţi” dacă regimul nord-coreean continuă testarea de rachete balistice, refuzând să răspundă dacă ar putea să existe o acţiune militară.

”Nu ştiu. Vreau să spun că vom vedea”.

Liderul american a apreciat că preşedintele chinez pune presiune pe Kim Jong-un pentru a-şi încetini programul nuclear şi activităţile militare din Coreea de Nord.

”Dar până acum, poate nu s-a întâmplat nimic sau poate s-a întâmplat”.

Donald Trump a lăudat din nou relaţiile cu China.

”Relaţia pe care o am cu China a fost deja apreciată pentru că este extrem de specială, ceva extrem de diferit de ce am avut până acum”, a precizat preşedintele de la Casa Albă.

Trump a ameninţat în timpul campaniei electorale că va condamna regimul chinez pentru manipularea monedei, dar acum pare ceva mai rezervat în relaţie cu Beijingul.

”Coreea de Nord este mai importantă decât comerţul. Adică comerţul este foarte important. Dar un război amsiv cu milioane de persoane ucise? Asta, aş spune că asta trece peste comerţ".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.