Premierul israelian Benjamin Netanyahu intenţionează să anexeze toate aşezările israeliene din Cisiordania ocupată de palestinieni, a declarat acesta duminică, reiterând o promisiune electorală făcută în urmă cu cinci luni, dar nici de această dată nu a oferit un termen, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste aşezări sunt unul dintre cele mai dificile subiecte din conflictul israeliano-palestinian Palestinienii şi-au exprimat temerea că Netanyahu ar putea sfida consensul internaţional şi va merge înainte cu planul de anexare, cu un posibil sprijin din partea preşedintelui american Donald Trump, care îi este un aliat apropiat.

”Cu ajutorul lui Dumnezeu vom extinde suveranitatea israeliană la toate aşezările, ca parte a pământului biblic al Israelului”, a afirmat Netanyahu într-un discurs susţinut  în aşezarea Elkana din Cisiordania, unde a participat la o ceremonie de deschiderea a anului şcolar.

Premierul nu a spus când intenţionează să facă acest lucru.

Nabil Abu Rdainah, un purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, a spus că anunţul lui Netanyahu este ”o continuare a încercărilor de a crea un fapt împlinit inacceptabil, carre nu va conduce la pace, securitate sau stabilitate”.

Netanyahu, care conduce partidul de dreapta Likud, a făcut un angajament similar înainte de alegerile generale din Israel care au avut loc în luna aprilie. După vot, acesta nu a reuşit să formeze o majoritate parlamentară, iar în ţară vor fi organizate din nou alegeri, pe 17 septembrie.

Reafirmarea promisiunii de anexare survine în cadrul campaniei de a atrage susţinători din partea facţiunilor de extremă-dreapta pentru Likud.

Aflat la putere în ultimul deceniu, dar cu acuzaţii de corupţie la adresa sa, Netanyahu, a avertizat că Likud are nevoie de o victorie clară în alegeri, pentru că în caz contrar preşedintele ar putea alege un alt candidat pentru a forma o coaliţie de guvernare după scrutin.

Netanyahu a negat toate acuzaţiile care i se aduc în cadrul a trei investigaţii penale împotriva sa. În sondajele de opinie, partidul Likud este aproape la egalitate cu partidul de centru Albastru şi Alb, condus de fostul şef al forţelor armate Benny Gantz.

Planul de parte al administraţiei Trump nu a fost încă publicat, dar preşedintele american a recunoscut deja anexarea de către Israel a Înălţimilor Golan, capturat de la Siria în războiul din Orientul Mjilociu care a avut loc în 1967.

Palestinienii vor ca Cisiordania să facă parte din viitorul lor stat, care ar include Fâşia Gaza şi ar avea capitala în Ierusalimul de Est. Israelul a anexat teritoriile respective în 1967 şi a transferat trupe şi locuitori din Gaza în 2005.

În prezent, în Cisiordania locuiesc peste 400.000 de israelieni, potrivit datelor Israelului, în timp ce populaţia palestiniană este de circa 2,9 milioane de persoane, potrivit Biroului Palestinian de Statistică.

Alţi 212.000 de israelieni trăiesc în Ierusalimul de Est, potrivit Naţiunilor Unite.

Palestinienii şi multe alte ţări consideră că aşezările israeliene sunt ilegale, potrivit Convenţiilor de la Geneva care interzic formarea de aşezări pe teritoriile capturate în război. Israelul contestă acest lucru, citând motive de securitate, precum şi legături biblice, istorice şi politice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.