Premierul grec Kyriakos Mitsotakis se declară, la Washington, în marja unui summit NATO, îngrijorat de folosirea repetată a fostului nume al Macedoniei de Nord de către noua preşedintă a ţării, care revine astfel asupra unui acord încheiat de către Atena cu Skopje, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această ţară din Blacani a adăugat expresia ”de Nord” numelui său, în 2019, pentru a pune capăt unui lung diferend cu Grecia, în urma unui acord istoric care a permis aderarea Macedoniei de Nord la NATO în 2020 şi care i-a deschis uşa aderării la Uniunea Europeană (UE).

Atena îşi acuza vecinul de uzurparea moştenirii istorico-culturale a regiunii greceşti Macedonia, leagănul imperului lui Alexandru cel Mare.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

În urma unei victorii a naţionaliştilor, în mai, noua preşedintă Gordana Siljanovska-Davkova şi-a numit ţara ”Macedonia” în mai multe rânduri şi nu ”Macedonia de Nord”, provocând reacţii aprige la Atena.

Kyriakos Mitsotakis a anunţat marţi, la sosirea la Washinfgton, unde participă la un summit al Alianţei Nord-Atlantice, că are ”îngrijorări serioase” cu privire la această folosire prescurtată a numelui Macedoniei de Nord de căte noul Guvern.

”Este un subiect pe care intenţionez să-l evoc”, a declarat el la Consiliul Relaţiilor Internaţionale.

Problema numelui Macedoneii de Nord ”nu este negociabilă”, a subliniat premierul elen.

”Acest lucru nu este constructiv, el nu ajută Macedonia de Nord pe drumul ei către UE”, a ameninţat Kyriakos Mitsotakis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.