Premierul Dorin Recean a declarat luni că Republica Moldova are nevoie de un sistem de apărare antiaeriană modernizat pentru a contracara ameninţările din partea Rusiei, accentuate de invazia Moscovei în Ucraina, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Recean a făcut această declaraţie într-un interviu televizat, la trei zile după ce parlamentul moldovean a aprobat o nouă strategie de securitate care identifică Moscova ca fiind cea mai mare ameninţare la adresa securităţii ţării şi a guvernului său pro-european. Preşedinta Maia Sandu a denunţat invazia Rusiei în Ucraina şi a acuzat Kremlinul că a complotat pentru a o înlătura de la putere.

CITEȘTE ȘI Maia Sandu salută adoptarea de către Parlament a primei strategii de securitate din ultimii 12 ani, care citează Rusia ca ameninţare. Chişinăul îşi menţine însă neutralitatea militară / Reacţia Moscovei
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a acceptat să înceapă negocierile de aderare la UE atât cu Moldova, cât şi cu Ucraina. Dar, spre deosebire de Ucraina, Moldova are un statut neutru ancorat în Constituţia sa şi nu doreşte să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice.

Dorin Recean a declarat că Moldova intenţionează, cu ajutorul aliaţilor săi din UE şi NATO, să achiziţioneze un sistem modern de apărare aeriană pentru a-şi apăra aeroporturile şi principalele situri de infrastructură.

"Dacă Kremlinul decide să ne atace, ce vom face?" a spus Recean într-un interviu în limba rusă pentru televiziunea TV8. "Neutralitatea nu va proteja Moldova", a punctat el.

Recean a declarat că ţările dezvoltate "investesc în securitatea lor pentru a se asigura că cetăţenii şi companiile lor se simt în siguranţă. Dacă nu au asta, oamenii pleacă şi îşi iau capitalul cu ei. Şi asta este ceea ce se întâmplă acum în Moldova", a explicat el.

Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, are în prezent doar un sistem rudimentar de apărare aeriană, o rămăşiţă a perioadei în care a fost republică sovietică.

Ucraina a identificat apărarea aeriană îmbunătăţită ca fiind un element critic în contracararea a ceea ce se aşteaptă să fie un nou val de atacuri aeriene asupra energiei sale şi a altor situri de infrastructură - aşa cum s-a întâmplat în mod repetat iarna trecută.

Recean, la rândul său, a repetat teza principală a noii strategii de securitate, desemnând Rusia drept cea mai mare ameninţare cu care se confruntă ţara sa. "Ameninţarea la adresa securităţii noastre este Kremlinul, Federaţia Rusă şi modul în care aceasta se raportează la vecinii noştri şi la noi", a declarat el la TV8.

Premierul a remarcat că Rusia a oprit luna aceasta importurile de produse agricole cheie ale Moldovei şi a citat un decret semnat luni de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care simplifică procedurile pentru ca moldovenii să devină cetăţeni ruşi. El a spus că aceasta este "o încercare de a recruta carne de tun pentru războiul său din Ucraina".

Potrivit decretului semnat de Putin, procedura de obţinere a cetăţeniei ruse pentru cetăţenii din Republica Moldova, Belarus şi Kazahstan a fost simplificată. În document se indică faptul că cetăţenii din Moldova şi Kazahstan care au împlinit vârsta de 18 ani vor putea obţine cetăţenia Federaţiei Ruse fără a confirma cunoaşterea istoriei ruseşti şi a bazelor legislaţiei ţării. De asemenea, cetăţenii belaruşi nu vor trebui să facă dovada cunoaşterii limbii ruse.
În plus, cetăţenii din Moldova, Belarus şi Kazahstan nu vor trebui neapărat să fi locuit în Rusia timp de cinci ani înainte de a depune cererea de obţinere a cetăţeniei, scrie NewsMaker. Potrivit aceleiaşi surse, Dorin Recean a menţionat în interviul de la TV8 că, în prezent, în Rusia se află între 150.000 şi 200.000 de cetăţeni moldoveni.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.