Bruxellesul a dat miercuri Portugaliei prima undă verde a planului naţional de relansare economică finanţat printr-un împrumut comun fără precedent, menit să ajute la depăşirea consecinţelor economice ale pandemiei covid-19, a anunţat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, relatează AFP.
”Acesta este primul plan naţional de relansare susţinut de către Comisie, aici, în Portugalia”, statul care asigură preşedinţia semestrială a Consiliului European, a anunţat von der Leyen la Lisabona, alături de premierul portughez Antonio Costa.
Preşedinta CE urmează să efectueze apoi o vizită în Spania.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Pe de altă parte, CE a achiziţionat 20 de miliarde de euro de pe pieţe financiare pentru a începe finanţarea planului de relansare postcovid în valoare de aproape 700 de miliarde de euro.
”Am efectuat cu succes prima operaţiune de emitere de obligaţiuni” în vederea finanţării Planului NextGenerationEU, iar ”Comisia a achiziţionat 20 de miliarde de euro pe pieţe financiare prin obligaţiuni pe zece ani. este cea mai mare operaţiune de acest tip realizată vreodată în Europa”, a anunţat marţi Ursula von der Leyen.
Operaţiunea ”a trezit un interes foarte puternic în rândul unui panel larg de investitori”, iar cererea de obligaţiuni europene a fost de şapte ori mai mare decât oferta, permiţând un tarif atractiv, a precizat ea.
Comisia urmează să plătească ”mai puţin de 0,1% dobândă” la aceste obligaţiuni”, a precizat von der Leyen.
Bruxellesul preconizează să emită până la sfârşitul anului obligaţiuni în valoare de 100 de miliarde de euro.
CE a anunţat la începutul lui iunie că mizează pe ”volume medii de împrumut de aproximativ 150 de miliarde de euro pe an, începând de la jumătatea lui 2021 şi până în 2026, care vor transforma UE într-unul dintre cei mai mari emitenţi în euro”.
Cei 27 au încheiat la sfârşitul lui mai procesul ratificării deciziei care-i autorizează să se îndatoreze în comun.
Această etapă a permis CE să-şi lanseze operaţiunea pe pieţe, pentru a începe să finanţeze subvenţiile şi împrumuturile statelor membre în valoare de 672 de miliarde de euro, prevăzute în cadrul NextGenerationEU.
Recurgerea în comun la împrumut este un mecanism fără precedent, care încarnează solidaritatea europeană împotriva crizei covid-19.
Acest împrumit a fost validat în iulie 2020, în urma unor negocieri dificile în vederea depăşirii ostilităţii mai multor state UE, supranumite ”frugali”, în frunte cu Olanda, care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de finanţarea cheltuielilor unor state membre UE din sudul Europei, în opinia lor mai puţin virtuoase.
Banii achiziţionaţi în comun urmează să finanţeze renovarea termică a unor clădiri, proiecte feroviare, borne de reîncărcare a vehiculelor electrice, reţele de telecomunicaţii cu viteză mare şi infrastructuri de stocare de date.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...