Polonia va reintroduce o zonă tampon de 200 de metri la graniţa cu Belarus la începutul săptămânii viitoare, a declarat miercuri premierul Donald Tusk, după ce un atac asupra unui soldat la frontieră l-a lăsat pe acesta între viaţă şi moarte, relatează Reuters.
Frontiera dintre Polonia şi Belarus a fost un punct fierbinte de când imigranţii au început să se adune acolo în 2021, după ce Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, ar fi deschis agenţii de turism în Orientul Mijlociu pentru a oferi o nouă rută neoficială spre Europa - o acţiune despre care Uniunea Europeană a spus că a fost concepută pentru a crea o criză.
Belarusul respinge acuzaţia că ajută la canalizarea imigranţilor către graniţa cu Polonia.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Ni s-a recomandat să restabilim rapid zona-tampon de 200 de metri în această zonă, acolo unde este posibil... suntem pregătiţi să luăm o astfel de decizie la începutul săptămânii viitoare", a declarat Tusk la o conferinţă de presă susţinută în apropierea frontierei.
În ultimele săptămâni a crescut numărul migranţilor care încearcă să treacă ilegal, iar poliţiştii de frontieră au raportat o serie de incidente violente.
Marţi, un soldat polonez a fost înjunghiat prin gardul de la graniţă şi în prezent se luptă pentru viaţa sa.
"Nu avem de-a face cu niciun solicitant de azil aici, avem de-a face cu o operaţiune coordonată, foarte atentă, pe mai multe niveluri, pentru a penetra graniţa poloneză şi a încerca să destabilizeze ţara", a declarat Tusk.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Minskului cu privire la anunţul făcut miercuri de Tusk.
Polonia intenţionează să cheltuiască 10 miliarde de zloţi (2,55 miliarde de dolari) pentru consolidarea frontierei cu Belarusul, iar ministrul apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că Polonia este pregătită să mărească numărul de trupe de la graniţă faţă de cele 5.500 staţionate în prezent acolo, dar nu a precizat câţi soldaţi suplimentari vor fi aduşi.
O zonă tampon a fost introdusă iniţial în 2021 la graniţa cu Belarusul de către guvernul naţionalist anterior condus de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS). La momentul respectiv, apărătorii drepturilor omului şi membrii Coaliţiei Civice (KO), alianţa politică a lui Tusk, au criticat această măsură, deoarece au spus că a împiedicat eforturile lucrătorilor umanitari de a ajuta migranţii, inclusiv femei şi copii, blocaţi la graniţă.
Karolina Szymanska, de la fundaţia caritabilă pentru refugiaţi Ocalenie, a declarat că noua poziţie a lui Tusk este "ruşinoasă".
"Continuă politica practicată de Lege şi Justiţie", a spus ea. "Cei mai mulţi oameni care fug sunt oameni care fug de violenţă, război şi persecuţie", a adăugat activista.
Şeful biroului lui Tusk nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.
Marcin Przydacz, un deputat PiS care a ocupat funcţia de ministru adjunct de externe în timpul crizei migranţilor din 2021, a declarat că zona-tampon este necesară, dar că a fost o ipocrizie din partea lui Tusk să introducă măsura după ce a criticat-o atunci când era în opoziţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.