Polonia, vecina şi susţinătoarea fermă a Ucrainei, va creşte anul viitor alocarea din produsul său intern brut dedicată apărării, a anunţat marţi preşedintele Andrzej Duda, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Anul viitor, plănuim să cheltuim 137 de miliarde de zloţi (30 de miliarde de euro) pentru apărare. Asta înseamnă mai mult de 4% din PIB-ul nostru", a declarat preşedintele la o expoziţie militară la Kielce, citat de agenţia PAP. Această sumă reprezintă, de asemenea, o creştere faţă de cele 4 procente din PIB pe care Polonia s-a angajat să le cheltuiască anul acesta, precum şi faţă de minimul de 2 la sută din PIB convenit de NATO.

Varşovia a anunţat, de asemenea, achiziţionarea a patru sisteme norvegiene de rachete anti-navă în valoare de 16 miliarde de coroane (1,4 miliarde de euro), după cum a anunţat marţi producătorul acestora, Kongsberg Defence & Aerospace. Armata poloneză a fost în 2008 primul client al acestui sistem de apărare de coastă construit în jurul rachetei Naval Strike Missile (NSM) şi a făcut o nouă comandă în 2014, a precizat Kongsberg într-un comunicat de presă.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

NSM este o rachetă subsonică cu o rază de acţiune de peste 185 km, care poate fi lansată de pe diverse platforme navale sau terestre împotriva unor ţinte de pe mare sau de pe uscat. Potrivit Kongsberg, aceasta a fost adoptată de 12 ţări, printre care Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Australia, Japonia, Norvegia şi Spania.

La începutul lunii august, Polonia a anunţat o eventuală desfăşurare a aproximativ 10.000 de soldaţi pentru a-şi proteja graniţa estică cu Belarusul, un aliat al Moscovei, ca măsură de "descurajare".

Polonia a avertizat recent cu privire la ameninţarea provocărilor din Belarus şi la potenţialele pericole reprezentate de grupul de mercenari ruşi Wagner, care s-au stabilit în această ţară. De asemenea, Varşovia acuză Minskul şi Moscova că orchestrează un nou aflux de migranţi ilegali în Uniunea Europeană pentru a destabiliza regiunea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.