Ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak anunţă miercuri construirea unei bariere de-a lungul frontierei poloneze cu enclava rusă Kaliningrad, pentru a opri trecerea ilegală a unor migranţi, de orchestrarea căreia Varşovia acuză Moscova, relatează AFP.
Polonia a construit deja o barieră - fizică şi electronică - la frontiera poloneză cu Belarusul, un aliat al Rusiei, acuzând regimul lui Aleksandr Lukaşenko de faptul că lasă să treacă această frontieră migranţi care vor să ajungă în Uniunea Europeană (UE), o acuzaţie pe care Minskul o neagă.
Poland started building a fence on the border with the Kaliningrad region of the Russian Federation, Mariusz Blaszczak said
— Michal Fella #StopRusyfikacjiPrawicy (@MichalFellaPL) November 2, 2022
The barrier will consist of three rows of barbed wire 3 meters wide and 2.5 meters high. pic.twitter.com/bWQp5kuKZg
În urma lansării unor zboruri care asigură legături între Orientul Mijlociu şi Africa de Nord cu Kaliningradul, ”eu am decis să acţionez în vederea unei creşteri a securităţii la frontiera cu enclava Kaliningrad”, declară presei ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Începem să construim o barieră provizorie”, anunţă el.
Mariusz Blaszczak precizează că această barieră constă în trei garduri paralele de sârmă ghimpată, cu o înălţime de 2,5 metri, pe o lăţime de trei metri, şi în echipament electronic.
Lucrările de construire încep ”azi (miercuri)” la această frontieră terestră cu o lungime de 210 kilometri, anunţă ministrul polonez al Apărării.
În vederea opririi unei crize a migraţiei - pe care Polonia o consideră un ”război hibrid” rus şi belarus împotriva sa - Varşovia a instituit, în septembrie 2021, o zonă de trei kilometri lăţime şi de peste 400 de kilometri lungime la frontiera cu Belarusul.
Accesul în această zonă era interzis oricărei persoane care nu locuieşte în ea - inclusiv membrilor unor ONG-uri care ajută migranţi şi jurnaliştilor.
În urma ridicării acestei măsuri, în iulie, este interzisă în continuare apropierea la cel puţin 200 de metri de această frontieră, protejată de atunci cu o barieră metalică de cinci metri înălţime, pe cale de a fi echipată cu camere de luat imagini şi detectoatre de mişcare.
În pofida practicii curente a respingerii la frontieră, aplicată de Polonia, grănicerii şi ONG-uri care oprează la faţa locului semnalează zilnic aproximativ 100 de încercări de tracere a frontierei polonezo-belaruse ale unor migranţi originari în principal din Orientul Mijlociu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.