Reprezentanţi economici reuniţi în Bahrain au evocat miercuri, cu optimism, un plan de dezvoltare american al teritoriilor palestiniene, pe care liderii palestinieni îl denunţă drept o tentativă de a li se impune o soluţionare a conflictului israeliano-palestinian în favoarea Israelului, relatează AFP.
Jared Kushner, ginerele şi consilierul preşedintelui american Donald trump, a propus această iniţiativă - intitulată ”De la pace la prosperitate” -, pe care a prezentat-drept ”ocazia secolului” pentru palestinieni, care se confruntă cu o criză economică cronică.
Cunoscut drept un apropiat al Israelului, Kushner i-a avertizat pe palestinieni - ai căror reprezentanţi boicotează reuniunea - că acceptarea acestui plan este o condiţie prealabilă a oricărui plan de pace.
Acest proiect promite investiţii în valoare de 50 de miliarde de dolari, pe o perioadă de zece ani, în infrastructură, turism sau educaţie şi crearea unui milion de locuri de muncă la cheie.
În a doua zi a conferinţei, organizate într-un hotel la Manama, Christine Lagarde, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), a apreciat că este posibilă o relansare a economiei palestiniene şi l-a felicitat pe emisarul american pentru că a pus accentul asupra creării de locuri de muncă.
”Dacă există un plan economic şi există o urgenţă, trebuie să ne asigurăm că impulsul este menţinut”, a declaat ea. ”În acest sens, este nevoie de toată bunăvoinţa tuturor părţilor din lume - sectorul privat, sectorul public, organizaţii internaţionale, părţile de pe teren şi vecinii lor”, a spus ea.
”LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPŢIEI”
FMI a avertizat împotriva unei viitoare recesiuni dure a economiei palestiniene. O parte a impozitelor colectate de către Autoritatea Palestiniană (AP) este blocată de către Israel, care impune - de peste zece ani - o blocadă dură Fâşiei Gaza, aflată sub controlul mişcării islamiste Hamas.
Citând exemple de ţări care ies din conflicte, Lagarde a declarat că investitorii privaţi au nevoie de măsuri precum o consolidare a Băncii centrale, o mai bună gestionare a finanţelor publice şi o mobilizare a veniturilor interne.
”Dacă lupta împotriva corupţiei este unul dintre imperativele autorităţilor - aşa cum se întâmplă în Rwanda, de exemplu - atunci lucrurile pot să decoleze cu adevărat”, a spus ea.
Însă Autoritatea Palestiniană consideră că Statele Unite agită un ajutor economic cu scopul de a-şi impune ideile şi soluţiile cu privire la o soluţie politică şi care-i este defavorabilă.
Washingtonul a făcut deja un pas important în acest sens, recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului şi transferându-şi acolo ambasada, în timp ce palestinienii speră să facă din Ierusalimul de Est capitala Palestinie - statul la care aspiră.
Administraţia americană a sugerat, de altfel, că partea politică a planului său ar putea să nu evoce un stat palestinian - contrar poziţiei americane de decenii.
Secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP) Saeb Erakat aapreciat că administraţia Trump ”împinge la normalizare şi susţine întreprinderea colonială israeliană prin intermediul susţinerii sale a ocupaţiei Palestinei”.
Mii de palestinieni au manifestat miercuri în Fâşia Gaza împotriva organizării acestei conferinţe.
”PIERDERE DE TIMP”
La Manama - un fapt fără precedent -, cercetători şi jurnalişti israelieni, invitaţi de către Casa Albă, erau aşezaţi miercuri, în sălile în care avea loc reuniunea, alături de oficiali din ţăride la Golful Persic.
Ministrul de stat suadit Mohammed al-Shaikh, una dintre principalele figuri economice din regat, şi-a exprimat speranţa să vadă sectorul prtivat participând la succesul planului Kushner.
El a amintit că semnarea Acordurilor palestiniano-israeliene la Oslo, în 1993, a fost urmată de un aport important gvernamental de bani.
”Dacă am reuşit să o facem acum 25 de ani cu mai puţin bani, sunt sigur că o putem face astăzi cu bani şi participarea sectorului privat”, a spus el.
Acest optimism nu este însă împărtăşit de către alte ţări arabe.
Iordania şi Egiptul - singurele două ţări arabe care au semnat un acord de pace cu Israelul - au trimis la Manama doar funcţionari, iar Ammanul a apreciat că această conferinţă nu se poate substitui unui acord de pace politic în toată regula.
Sultanatul Oman - care a boicotat conferinţa - şi-a anunţat intenţia de a deschide o ambasadă în teritoriile palestiniene.
Grupul american de reflecţie Soufan Group a apreciat că Statele Unite vor întâmpina dificultăţi în a fi considerate un intermediar - imparţial - în acest dosar, în urma luărilor de poziţie ale lui Donald Trump.
”Pentru toţi cei care privesc lucrurile de aproape”, apreciază experţi de la Soufan Group într-o analiză publicată miercuri, această reuniune ”are toate elementele unei pierderi de timp”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...