Peste 300.000 de demonstranţi pro-palestinieni au mărşăluit sâmbătă prin centrul Londrei, iar poliţia a arestat aproape 100 de contra-protestatari de extremă dreapta pentru a-i împiedica să atace mitingul principal, relatează Reuters.
Au izbucnit încăierări între poliţie şi grupurile de extremă dreapta adunate pentru a protesta faţă de faptul că manifestaţia are loc de Ziua Armistiţiului, când se marchează sfârşitul Primului Război Mondial, iar Marea Britanie îşi comemorează morţii din război.
Premierul Rishi Sunak a condamnat violenţele înregistrate la Cenotaf, memorialul închinat războiului, şi i-a criticat, totodată, pe "simpatizanţii Hamas" care s-au alăturat mitingului mai mare, condamnând faptul că au cântat "cântece antisemite şi au afişat însemne şi haine pro-Hamas".
Tensiunea a fost la cote ridicate înainte de marşul de sâmbătă - cel mai mare dintr-o serie de manifestaţii de susţinere a palestinienilor şi de apel la încetarea focului în Fâşia Gaza - după ce ministrul de interne Suella Braverman le-a numit "marşuri ale urii" conduse de "gloate". Poliţia metropolitană din Londra a refuzat însă cererile ministerului de a interzice evenimentul, spunând că nu are indicii că vor exista violenţe grave, ceea ce încordat relaţiile cu guvernul.
Premierul Sunak a cerut din nou o abordare mai dură. "Orice infracţionalitate trebuie să fie întâmpinată cu forţa deplină şi rapidă a legii", a spus el într-o declaraţie sâmbătă seara. "Asta i-am spus miercuri comisarului poliţiei metropolitane, de asta răspund şi asta aştept", a subliniat şeful guvernului de la Londra.
Poliţia a declarat că au fost câteva sute de contraprotestatari pe străzile din centrul Londrei, iar la începutul protestului au izbucnit încăierări în apropierea Cenotafului. Incidentele au continuat apoi pe tot parcursul zilei, poliţia în echipament antidistrugere încercând să reţină protestatarii în apropierea Parlamentului, în gări şi pe străzile secundare. Imaginile au arătat agenţi de poliţie cu bastoane încercând să controleze mulţimea. Unii protestatari au aruncat cu sticle şi bare metalice în poliţişti.
Poliţia a anunţat că a arestat 82 de contraprotestatari pentru a încerca să menţină ordinea. Alte 10 arestări au fost efectuate pentru alte infracţiuni. Comisarul adjunct Matt Twist a declarat pe reţelele sociale că aceste persoane păreau "să aibă intenţia de a se confrunta şi de a recurge la violenţă".
Primarul Londrei, Sadiq Khan, şi prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, au declarat că Braverman a inflamat tensiunile şi a încurajat extrema dreaptă atunci când a acuzat poliţia că a favorizat "mulţimile pro-palestiniene" înainte de eveniment.
Poliţia a declarat că peste 300.000 de persoane s-au alăturat mitingului pro-palestinian, în timp ce organizatorii au estimat cifra la 800.000.
Biggest protest ever in London - hundreds of thousands of people marching for the Palestinian people. Demanding a ceasefire and a free Palestine pic.twitter.com/9FQLMiJfjo
— Dr. Anastasia Maria Loupis (@DrLoupis) November 11, 2023
More video from the pro-Palestinian protest in #London today
— NEXTA (@nexta_tv) November 11, 2023
According to local media reports quoting the police, about 300 thousand people took part in the action.
pic.twitter.com/i56hpMMeAt
Unii participanţi la marş au scandat "De la râu la mare, Palestina va fi liberă", un slogan considerat de mulţi evrei ca fiind antisemit şi un apel la eradicarea Israelului. Alţii purtau bannere pe care scria "Palestina liberă", "Opriţi masacrul" şi "Opriţi bombardarea Gaza".
De la asaltul Hamas în sudul Israelului din 7 octombrie, a existat un sprijin şi o simpatie puternică pentru Israel din partea guvernelor occidentale, inclusiv al Marii Britanii, şi a multor cetăţeni. Dar răspunsul militar israelian a stârnit şi furie, cu proteste săptămânale la Londra, care au cerut încetarea focului.
Aproximativ 21.000 de persoane au participat sâmbătă la un miting pro-palestinian şi la Bruxelles, iar la Paris, deputaţii de stânga s-au numărat printre cei aproximativ 16.000 de protestatari care au mărşăluit cu bannere şi steaguri pro-palestiniene pentru a cere încetarea focului. Unii politicieni francezi de stânga au salutat apelul lansat săptămâna aceasta de preşedintele Emmanuel Macron pentru încetarea focului şi şi-au exprimat opoziţia faţă de campania de bombardamente a Israelului.
Pe de altă parte, parlamentari francezi de rang înalt au convocat pentru duminică un protest faţă de antisemitism.
Huge pro-Palestine & pro-ceasefire protest in downtown Brussels. Hundreds of thousands people of all skin colours. Younger generations. pic.twitter.com/QYFAMcov2X
— alain servais (@aservais1) November 11, 2023
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.