Mai mult de 5.000 de peruani au manifestat luni seară la Lima, în ciuda sărbătorilor de Crăciun, pentru a denunţa graţierea acordată fostului preşedinte Alberto Fujimori şi au cerut demisia actualului şef de stat, pe care-l acuză că a negociat politic această măsură, scrie AFP.
"Afară, afară PPK!" (PPK - acronim al preşedintelui Pedro Pablo Kuczynski) au scandat manifestanţii în stradă, după apeluri lansate pe reţelele de socializare.
Importante forţe de ordine au fost desfăşurate pe străzile capitalei peruane pentru a împiedica manifestanţii să ajungă la clinica unde a fost spitalizat sâmbătă Alberto Fujimori pentru artimie şi tensiune arterială scăzută, şi în faţa căreia sute de simpatizanţi au cerut eliberarea sa.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Totuşi, ciocniri au izbucnit seara între manifestanţi şi forţele de poliţie, care au folosit gaze lacrimogene şi bastoane pentru a dispersa mulţimea, rănind un cameraman al televiziunii naţionale, care a fost spitalizat.
Potrivit medicului curant, Alejandro Aguinaga, Alberto Fujimori se află la terapie intensivă. El suferă de "mai multe patologii degenerative precum aritmie, o problemă care se va accentua către inimă", a precizat el.
Alberto Fujimori, fost preşedinte al Peru între 1990 şi 2000, a fost condamnat la închisoare pentru încălcarea drepturilor omului şi graţiat duminică de Pedro Pablo Kuczynski.
În 2007, Fujimori a fost acuzat şi condamnat la şase ani de închisoare pentru mită şi abuz de putere. În 2009, el a primit încă 25 de ani de închisoare pentru abuzuri privind drepturile omului comise în timpul mandatului său.
În luna iunie a acestui an, şeful statului a propus o posibilă graţiere a lui Fujimori, din motive medicale. Propunerea a venit în condiţiile în care ministrul de Finanţe al ţării a fost demis de Congresul dominat de susţinătorii lui Fujimori.
Un sondaj realizat în luna mai de Ipsos arată că 59% dintre peruani erau în favoarea graţierii fostului lider.
Pe parcursul celor două mandate ale sale, Fujimori a fost criticat în urma măsurilor fiscale adoptate, pentru cenzurarea presei şi pentru folosirea fondurilor guvernamentale în a-şi susţine campaniile electorale. El a fost acuzat că s-a folosit de serviciul secret de inteligenţă condus de Vladimiro Montesinos pentru a-şi intimida şi spiona rivalii.
În noiembrie 2000, el a plecat în Japonia, ţara natală a părinţilor lui, unde a trăit timp de cinci ani în autoexil. Într-o încercare de a-şi resuscita cariera politică, el a venit în Chile, în noiembrie 2005, unde a fost arestat la cererea autorităţilor peruane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.