Şeful Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat joi, în timpul unei vizite la Kiev, că aliaţii Ucrainei nu ar trebui să fie prea pesimişti în ceea ce priveşte capacitatea acesteia de a respinge trupele ruseşti, dar a cerut ca pachetele importante de ajutor să fie livrate rapid.
Bauer a condus prima vizită oficială la Kiev a unei delegaţii militare a NATO din februarie 2022, când Rusia a trimis mii de trupe în Ucraina într-o invazie pe mai multe fronturi.
Trupele Kievului sunt în criză de muniţie şi forţe şi sunt pe picior de retragere în est, unde forţele ruseşti avansează.
"Ucraina are nevoie de şi mai mult sprijin. Şi are nevoie de el acum. Timpul în Ucraina nu se măsoară în zile, săptămâni sau luni. Se măsoară în vieţi omeneşti. În ţările aliate, o săptămână este o săptămână. În Ucraina, o săptămână este o mamă, un tată, un copil, un prieten, un iubit pierdut pentru totdeauna", a declarat Bauer la Forumul de Securitate organizat de Kiev.
El a vorbit inclusiv despre atacul cu rachete care a vizat Kievul noaptea trecută, când se afla acolo şi când capitala ucraineană a fost ţinta unui val de 31 de rachete ruse, între care rachete hipersonice Kinjal.
Amiralul a salutat rezistenţa şi capacitatea Ucrainei de a se adapta rapid în timp ce multe aspecte se schimbă în războiul modern.
Bauer a avut o întâlnire cu preşedintele Volodimir Zelenski. "Vă mulţumim pentru prima vizită în Ucraina de la începutul războiului. Acesta este un semnal serios de sprijin pentru societatea noastră. Sprijinul NATO şi al aliaţilor este crucial pentru moralul soldaţilor şi civililor noştri din Ucraina. Apreciem faptul că putem conta pe dumneavoastră", i-a spus şeful statului ucrainean.
El l-a informat pe preşedintele Comitetului militar despre nevoile prioritare ale Ucrainei în materie de apărare şi a subliniat nevoia urgentă de sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru a-i proteja în mod fiabil pe ucraineni de atacurile constante cu rachete şi drone.
Şeful statului a prezentat, de asemenea, aşteptările părţii ucrainene de la Summitul NATO din acest an de la Washington. "Contăm pe o evaluare corectă a realizărilor ţării noastre şi pe deciziile Summitului de la Washington, care vor aduce Ucraina mai aproape de aderarea la NATO", a menţionat Zelenski.
Bauer s-a întâlnit, de asemenea, cu şeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, pentru discuţii despre situaţia actuală de luptă. Sîrski a declarat pe Facebook că au discutat despre aprovizionarea cu muniţii şi apărarea antiaeriană.
Cu ministrul de externe Dmitro Kuleba, Bauer a avut o discuţie despre perspectivele de pregătire pentru luptă a militarilor ucraineni şi despre cooperarea în domeniul industriei de apărare, a precizat ministerul.
"În timp ce lumea poate că a fost prea optimistă în 2023, noi nu ar trebui să facem aceeaşi greşeală devenind prea pesimişti în 2024", a declarat Bauer la forumul de securitate de la Kiev, exprimându-şi încrederea în capacitatea Ucrainei de a reuşi pe câmpul de luptă. "Pesimiştii nu câştigă războaie", a adăugat el.
În discursul susţinut la eveniment, oficialul a declarat că vizita sa este o dovadă că "NATO şi Ucraina sunt mai apropiate ca niciodată".
"Împreună, facem tot ce ne stă în putinţă pentru a face din Ucraina un membru al Alianţei noastre. Drapelul suedez nu va fi singurul drapel galben-albastru de la sediul NATO", a promis el.
Amiralul a spus că ţările NATO vor trebui să-şi intensifice producţia de obuze şi rachete, aşa cum face Rusia. El a dat asigurări că există resurse financiare pentru aceasta. "Cu ajutorul nostru, Ucraina poate şi va învinge. Vă spun din toată inima că nu sunteţi singuri. Nu sunteţi singuri. NATO vă susţine", şi-a asigurat gazdele oficialul militar cu rangul cel mai înalt din cadrul NATO.
"De ce? Pentru că noi toţi credem în puterea democraţiei. Aceasta este miza aici. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu a fost niciodată legat de vreo ameninţare reală la adresa securităţii venită fie din partea Ucrainei, fie din partea NATO. Acest război este despre faptul că preşedintele Putin se teme de ceva mult mai puternic decât orice armă fizică de pe pământ: democraţia. Dacă oamenii din Ucraina pot avea drepturi democratice, drepturi democratice reale, atunci şi oamenii din Rusia le vor dori în curând. Despre asta este vorba de fapt în acest război", a explicat amiralul în discursul său.
El a mai spus că preşedintele Putin a făcut două greşeli strategice: a subestimat determinarea Ucrainei şi a subestimat unitatea NATO.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.