Preşedintele chinez Xi Jinping se va întâlni, vineri, cu omologii străini la Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, iar în fruntea listei se află preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, relateaza CNN.
Summitul celor doi şefi de stat, care va avea loc în ziua ceremoniei de deschidere, reprezintă un moment crucial pentru ambele ţări, având în vedere temerile privind o invazie iminentă în Ucraina alimentate de masarea de trupe ruseşti de la graniţa cu Ucraina. Un astfel de eveniment ar eclipsa atenţia îndreptată asupra Chinei, ca organizator al Jocurilor Olimpice.
Întâlnirea faţă în faţă a celor doi lideri va consolida parteneriatul tot mai strâns dintre Beijing şi Moscova, pe măsură ce relaţiile ambelor state cu Occidentul se deteriorează.
Evenimente
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Putin se numără printre puţinii lideri mondiali care participă la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, după ce statele occidentale, printre care Statele Unite, Marea Britanie şi Australia, au declarat că vor boicota diplomatic Jocurile Olimpice de la Beijing, ca o încercare de a condamna China pentru abuzurile comise împotriva drepturilor omului. Alţi lideri au refuzat invitaţiile, invocând controale stricte privind Covid-19.
Ediţia de anul acesta a Jocurilor Olimpice are rolul de a evidenţia poziţia Chinei privind Occidentul, iar plasarea lui Putin în fruntea listei de demnitari publicată de Ministerul Afacerilor de Externe al Chinei indică apropierea dintre cele două puteri vecine.
„Este un moment decisiv în confruntarea Rusiei cu Occidentul şi, într-un fel, în confruntarea Chinei cu Occidentul”, a declarat Alexander Gabuev, de Centrul Carnegie din Moscova.
O nouă alianţă la orizont?
Într-un apel video în decembrie cu Putin, Xi a făcut apel la China şi Rusia „să intensifice coordonarea şi colaborarea în relaţiile internaţionale” şi să respingă „actele hegemonice şi mentalitatea Războiului Rece”.
În timp ce analiştii spun că Beijingul va menţine probabil un ton neutru şi va declara pace cu privire la viitoare acţiuni ruseşti asupra Ucrainei, China şi-a arătat deja simpatia faţă de mesajul Moscovei către NATO prin care solicită garanţii de securitate pentru a limita prezenţa Alianţei de-a lungul frontierei Rusiei.
Într-un apel telefonic între ministrul chinez de Externe, Wang Yi, şi secretarul de stat american, Antony Blinken, săptămâna trecută, Wang a cerut ca „preocupările legitime de securitate ale Rusiei” să fie luate în serios.
Rusia şi China au o istorie îndelungată în a-şi oferi sprijini reciproc împotriva interferenţelor occidentale în politica internă, precum respingerea sancţiunilor impuse de SUA.
2021 a reprezentat un an emblematic pentru relaţiile dintre cele Rusia şi China, deoarece au reînnoit Tratatul de cooperare bilaterală, au înregistrat un record de 146 de miliarde de dolari în comerţul bilateral şi au declarat că relaţiile lor au atins „cel mai înalt nivel” din istorie.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.