Parlamentul European (PE) urmează să aprobe marţi acordul comerical al Uniunii Europene (UE) cu Regatul Unit, în pofida unor tensiuni persistente între Londra şi Bruxelles, o ultimă etapă a unui Brexit dificil, relatează AFP.
Într-un ultim diferend - Franţa ameninţă să impună ”măsuri de retorsiune” serviciilor financiare britanice, în cazul în care regatul nu pune în aplicare acordul post-Brexit cu privire la pescuit.
”Regatul Unit aşteaptă de la noi un anumit număr de autorizări ale serviciilor sale financiare. Nu-i vom da niciuna, până când nu vom avea garanţii cu privire la pescuit şi alte subiecte, că Regatul Unit îşi respectă angajamentele”, a ameninţat, la postul BFM Business, secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune.
În pofida acestui context tensionat, rezultatului votului - care urmează să fie comunicat în mod oficial abia miercuri la ora locală 9.00 (10.00, ora României) nu ridică vreo îndoială.
”Mă aştept ca textul să fie adoptat cel puţin cu o majoritate de trei sferturi”, a anunţat social-democratul german Bernd Lange, preşedintele Comisiei însărcinate cu Comerţul Internaţional.
Unda verde a eurodeputaţilor a acestui acord, încheiat in extremis la 24 decembrie, a devenit urgentă, în contextuln în care aplicarea provizorie a textului, de la începutul anului, expiră vineri, iar Londra exclude orice prelungire.
În afară de acest vot, eurodeputaţii urmează să adopte o rezoluţie cu caracter neconstrângător în care Brextul este catalogat drept o ”eroare istorică”.
Brexitul ”a fost promovat de către un naţionalism iresponsabil, bazat pe false promisiuni şi o viziune pe termen scurt. El este rău pentru Marea Britanie şi este rău pentru Europa”, a declarat marţi eurodeputatul social-democrat austriac Andreas Schieder.
În rezoluţie se subliniază totodată că este necesar ca PE să fie asociat deplin în viitoarele schimburi cu Londra pe tema guvernanţei acestui acord de 1.250 de pagini, aşa cum a promis preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.
Relaţiile Londrei cu Bruxellesul au fost deja profund afectate de decizia britanică de a părăsi piaţa unică - în mod oficial de la 31 ianuarie 2020, însă în mod real abia la începutul acestui an.
”CEC ÎN ALB”
În planul schimburilor, exporturile europene către regat au scăzut cu 20,2%, iar importurile britanice din Uniune au scăzut cu 47% în primele două luni ale lui 2021, potrivit Eurostat.
În plus are loc o cirză de încredere între cele două părţi, după ce Downing Street a luat mai multe decizii prin care pune în discuţie precedentul acord încheiat cu UE, Tratatul Brexitului din 2019, care organizează divorţul.
Europenii reproşează Londrei faptul că a încălcat Prorocolul irlandez din tratat, prin amânarea anumitor controale vamale şi sanitare care urmau să aibă loc în provincia britanică Irlanda de Nord şi în restul Regatului Unit, cu scopul impunerii unei frontiere pe Insla Irlanda.
În semn de protest, eurodeputaţii au amânat mult timp să stabilească o dată a votului lor asupra acordului comercial.
”Guvernul britanic nu trebuie să ia (votul de marţi) drept un cec în alb sau un vot de încredere orb”, a avertizat eurodeputatul luxemburghez Christophe Hansen (PPE, dreapta).
Von der Leyen, ale cărei servicii au lansat o procedură împotriva Regatului Unit cu privire la încălcarea Protocolului, i-a asigurat pe eurodeputaţi că UE ”nu va ezita”, ”dacă este necesar”, să folosească împotriva Londrei măsurile de compensare unilaterală prevăzute de acord.
În acest context delicat, recentul diferend pe tema întârzierii aprovizionării continentului european cu vaccinuri Astra-Zeneca - în timp ce Regatul Unit era aprovizionat, a aruncat şi mai mult gaz pe foc.
”Avem mai multe în comun decât ceea ce ne desparte”, a pledat Michel Barnier, care se exprima pentru ultima oară în PE în calitate de negociator-şef UE al Brexitului.
Especially invited by @EP_President, MEPs give standing ovation to @MichelBarnier, thanking him for working closely with @Europarl_EN and his tireless work on behalf of the EU throughout the Brexit process. #EPlenary pic.twitter.com/tgV8VJJnGu
— Jaume Duch (@jduch) April 27, 2021
Acestă declaraţie este atribuită eurodeputatei britanice proeuropene Jo Cox, asasinată de căre un activist de extremă dreapta în timpul campaniei sale din 2016 în vederea referendumului Brexitului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...