Majoritatea deputaţilor din partidul german de extremă dreapta AfD, precum şi membri ai unui partid suveranist de stânga, au boicotat marţi discursul lui Volodimir Zelenski în Bundestag, în timp ce acesta şi-a exprimat îngrijorarea faţă de ecoul retoricii pro-ruse în Europa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Când preşedintele ucrainean a urcat la pupitrul camerei inferioare a Parlamentului german în aplauzele publicului, s-a trezit în faţa scaunelor lăsate goale de aproape toţi cei 77 de deputaţi ai partidului german de extremă dreapta AfD. Doar patru aleşi îşi ocupaseră locurile în sală. Aceeaşi alegere de boicotare a fost făcută şi de cei 10 deputaţi ai partidului radical de stânga BSW, fondat recent de o figură suveranistă de pe scena politică germană, Sahra Wagenknecht.

Foto: president.gov.ua
Foto: president.gov.ua

Ambele partide şi-au asumat decizia: "Refuzăm să ascultăm un vorbitor îmbrăcat în haine de camuflaj", a explicat conducerea AfD într-un comunicat de presă, argumentând că "Ucraina nu are nevoie de un preşedinte al războiului, ci de un preşedinte al păcii". Mişcarea BSW a declarat că a dorit să trimită "un semn de solidaritate cu toţi ucrainenii care doresc o încetare imediată a focului şi o soluţie negociată", a declarat un oficial pentru AFP.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Pentru ambele partide, alegerile europene de duminică au fost un succes: AfD s-a clasat pe locul al doilea, cu aproape 16% din voturi, în urma conservatorilor. Cu o poziţie critică faţă de imigraţie şi de livrările de arme către Ucraina, partidul BSW a obţinut peste 6% din voturi, eclipsând complet mişcarea istorică de extremă-stânga Die Linke (2,7%), din care provine Wagenknecht.

Aflat în vizită la Berlin pentru o conferinţă internaţională privind reconstrucţia Ucrainei, Volodimir Zelenski şi-a exprimat îngrijorarea faţă de succesul electoral al partidelor "cu sloganuri radicale pro-ruse". Acest lucru este "periculos pentru ţările voastre", a avertizat el în cadrul unei conferinţe de presă alături de Olaf Scholz.

"O Europă divizată nu a fost niciodată în pace. Iar o Germanie divizată nu a fost niciodată fericită. Nu ştiţi toate acestea de la mine, le ştiţi din propria experienţă. Şi astfel ne puteţi înţelege pe noi, ucrainenii. Puteţi înţelege de ce luptăm atât de mult împotriva încercărilor Rusiei de a ne diviza, de a diviza Ucraina. De ce facem totul, absolut totul, pentru a împiedica un zid între părţile ţării noastre. Nicio ţară nu ar trebui să fie condamnată să aibă sârmă ghimpată care să îi sfâşie trupul timp de decenii”, a pledat Zelenski în faţa deputaţilor germani.

GERMANIA AJUTĂ UCRAINA CU ”PATRIOT”

De asemenea, el a făcut apel la aliaţii ţării sale să îşi mărească ajutorul pentru apărarea aeriană. "Teroarea rachetelor şi a bombelor este cea care ajută trupele ruseşti să avanseze pe teren", a declarat Zelenski în faţa unui grup de oficiali europeni de rang înalt. "Atât timp cât nu vom priva Rusia de posibilitatea de a teroriza Ucraina, Putin nu va avea niciun interes real în căutarea unei păci echitabile", a susţinut Zelenski, subliniind că "apărarea aeriană este răspunsul".

Cancelarul german a fost de acord cu Zelenski, îndemnându-i pe aliaţii occidentali să facă mai mult pentru a permite Ucrainei să îşi protejeze infrastructura vitală şi civilii. "Ceea ce are nevoie cel mai mult armata ucraineană în prezent sunt muniţiile şi armele, în special pentru apărarea aeriană", a spus el, subliniind că Berlinul a decis recent să livreze un al treilea sistem de apărare aeriană Patriot.

Potrivit şefului de stat ucrainean, ar fi necesare cel puţin şapte baterii Patriot pentru a proteja marile centre urbane ale ţării sale.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Iohannis a convocat CSAT, joia viitoare / Printre temele discutate este şi cel privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Ucraina

Olaf Scholz a reafirmat că nu va exista "nicio victorie militară şi nicio pace dictată" de Vladimir Putin. "Promovarea acestei conştientizări este provocarea summitului pentru pace care va avea loc în acest weekend în Elveţia", a arătat liderul german.

În cursul zilei de marţi, Zelenski a vizitat o tabără de antrenament militar la Sanitz, în nordul Germaniei, unde trupele ucrainene sunt antrenate pentru utilizarea sistemelor Patriot, în compania ministrului german al apărării, Boris Pistorius. Pistorius a promis Ucrainei încă 100 de rachete Patriot, precum şi puşti cu lunetă, arme antitanc şi drone.

UCRAINENII STAU PE ÎNTUNERIC

Securitatea energetică şi refacerea reţelei de electricitate a Ucrainei se vor afla, de asemenea, în centrul discuţiilor din Elveţia.

Volodimir Zelenski a declarat marţi că bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii energetice au înjumătăţit producţia de electricitate a Ucrainei începând de asta-iarnă. Potrivit acestuia, 80% din producţia termică şi o treime din producţia hidroelectrică au fost distruse de loviturile ruseşti, care au vizat numeroase centrale electrice ucrainene în ultimele luni, după o campanie de bombardamente în anul precedent care a dus deja la întreruperi masive de energie electrică. Ca urmare a loviturilor ruseşti, operatorul naţional Ukrenergo a anunţat marţi că extinde raţionalizarea energiei electrice în întreaga ţară, restricţiile urmând să se aplice între orele 14:00 şi 23:00.

Liderul ucrainean are o agendă diplomatică încărcată, cu o deplasare în Italia pentru summitul liderilor G7, joi, şi apoi "Conferinţa privind pacea în Ucraina", care va reuni peste 90 de ţări şi organizaţii în Elveţia, sâmbătă şi duminică, dar nu şi Rusia şi China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.