Papa Francisc dezvăluie, într-un interviu publicat joi într-o revistă iezuită, că a jucat un rol de mediator cu Rusia, în accelerarea eliberării a aproximativ 300 de prizonieri ucraineni, relatează AFP.
În acest interviu, realizat la 15 septembrie, cu aproximativ 20 de iezuiţi, în cursul vizitei sale în Kazahstan, Suveranul Pontif dezvăluie că Vaticanul a primit ”emisari ucraineni” la Vatican.
”Un comandant militar însărcinat cu schimbul prizonierilor a venit împreună cu consilierul religios al preşedintelui (ucrainean Volodimir Zelenski). De această dată, ei mi-au adus o listă de peste 300 de oameni”, declară Papa, potrivit transcrierii publicate în revista iezuită italiană Civilta Cattolica.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Ei mi-au cerut să fac ceva pentru ca schimbul (de prizonieri) să aibă loc. L-am chemat imediat pe ambasadorul rus, pentru a vedea dacă se putea face ceva, dacă un schimb de prizonieri putea fi accelerat”, declară Francisc, fără să facă alte precizări.
Publicarea acestor declaraţii făcute unor credincioşi care lucrează în Rusia şi Belarus intervine la o săptămână după anunţarea celui mai important schimb de prizonieri militari între Ucraina şi Rusia, de la începutul Războiului rus în Ucraina.
Kievul anunţa, la 22 septembrie, eliberarea a 215 persoane - dintre care 188 au apărat Oţelăria Azovstal, la Mariupol, un simbol al rezistenţei împotriva invaziei ruse - în schimbul eliberării a 55 de prizonieri către Moscova.
Papa revine, în acest interviu, şi asupra unei vizite pe care a făcut-o la sediul Ambasadei Rusiei la Vatican, la începutul ofensivei ruse în Ucraina, lansată la 24 februarie.
”I-am spus ambasadorului că aş fi vrut să vorbesc cu preşpedinele (rus Vladimir) Putin, cu condiţia să-mi lase o fereastră de dialog”, dezvăluie Francisc.
Papa are grijă, de obicei, să nu rostească numele preşedintelui rus atunci când vorbeşte în public.
Sfântul Scaun încearcă, de la 24 februarie, să menţină un echilibru diplomatic delicat cu cele două ţări.
Papa a condamnat un război ”crud şi smintit”, însă încearcă să menţină o cale de dialog cu Moscova.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...