Numele violoncelistul Sergei Roldugin apare în cercul de apropiaţi ai liderului de la Kremlin care au spălat miliarde de dolari prin companii offshore şi conturi fantomă, după cum se arată în documentele apărute după scurgerea masivă de informaţii Panama Papers, relatează BBC.
Potrivit documentelor, Sergei Roldugin, prieten din adolescenţă şi naşul fiicei lui Putin, a strâns milioane de dolari în profit din afaceri cel puţin suspecte, deşi violoncelistul a negat anterior că ar fi un afacerist.
Compania lui Roldugin susţine că scopul său este a proteja identitatea şi confidenţialitatea ultimului beneficiar şi proprietar al companiei. Tocmai din acest motiv, numele violoncelistului ar putea să fie folosit ca o faţadă pentru o altă persoană.
În Panama Papers apar informaţii conform cărora Sandalwood Continental a cumpărat un activ financiar în valoare de un dolar, pentru a-l vinde trei luni mai târziu pentru 133 de milioane de dolari.
Sandalwood a primit, de asemenea, un împrumut în valoare de 800 de milioane de dolari de la banca de stat rusă, deşi nu există informaţii că firma ar fi oferit garanţii sau plăţi pentru acest împrumut.
”Nimic din ce am văzut nu m-ar face să spun altceva decât - Opriţi-vă, trebuie să investigăm îndeaproape ce se întâmplă aici. Dacă este vorba de împrumuturi anulate sau acordate fără nicio compesaţie, cu excepţia unui singur dolar, ori dacă e vorba de împrumuturi acordate prin mai multe mâini, deşi nu există niciun motiv”, a precizat Tom Keatinge, directorul Centrului pentru Crime Financiare şi Studii de Securitate, care a atras atenţia că offshore-urile lui Roldugin arată ca un sistem uriaş de spălare a banilor.
Documentele arată că una dintre firmele lui Roldugin, International Media Overseas, a împrumutat 6 milioane de dolari în 2007, trei luni mai târziu împrumutul a fost şters, deşi a fost returnat doar un dolar.
Într-o altă afacere suspectă din 2011, International Media Overseas a cumpărat toate drepturile, inclusiv dobânzile şi plata unui împrumut de 200 de milioane de dolari.
Firma a plătit înapoi la bancă doar 1 dolar, deşi dobâzile se ridicau la 8 milioane de dolari anual.
”Nu există niciun argument comercial pentru transferarea a 200 de milioane de dolari şi a drepturilor la 8 milioane de dolari anual”, a precizat Andrew Mitchell, un expert britanic în spălarea de bani.
De asemenea, aceeaşi firmă nu a menţionat legăturile lui Rodulgin cu Vladimir Putin, atunci când a deschis trei conturi bancare.
International Media Overseas a fost implicată în câteva zeci de tranzacţii dubioase, astfel compania chiar a vândut acţiuni unui broker, care le-a revândut o zi mai târziu la preţuri mult mai mici.
Documentele dezvăluie şi interesele lui Rodulgin în compania constructoare de camioane Kamaz, după ce Sonnette a plătit 1,5 milioane de dolari pentru a se alătura unui consorţiu ce putea cumpăra o campanie, care la rândul ei deţinea o parte importantă din acţiunile Kamaz. Rolul lui Rodulgin era de a se asigura că licitaţia avea să fie favorizată de Kremlin.
Baza de date #PanamaPapers conţine informaţii despre mai mult de 200 de mii de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de emailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.
Numele Mossack Fonseca apare atât în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piaţa internaţională de artă cât şi în alte afaceri care prosperă în secret. Compania a servit suficiente capete încoronate din Orientul Mijlociu cât să umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului şi Regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze yachturi de lux.
Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură şi mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor şi traficanţilor de droguri, precum şi miliardarilor sau celebrităţilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...