Conducerea palestiniană de la Ramallah, în Cisiordania, respinge oportunitatea Conferinţei internaţionale de la Varşovia pe tema situaţiei în Orientul Mijlociu, care vizează, în opinia sa, să ”normalizeze” ocupaţia israeliană în teritoriile palestiniene, relatează AFP.
”Luând partea partiului de guvernământ israelian, administraţia Trump caută să normalizeze ocupaţia israeliană şi negarea sistematică a dreptului palestinian la autodeterminare. Conferinţa de la Varşovia se înscrie în acest context”, afirmă joi un consilier al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, Nabil Chaath, într-un editorial publicat de cotidianul Haaretz.
Conferinţa de la Varşovia, consacrată în mod oficial securităţii în Orientul Mijlociu, vizează Iranul.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Însă ginerele şi consilierul lui Donald Trump Jared Kushner urma să evoce efortul american, în curs de multe luni, de a prezenta o iniţiativă diplomatică în conflictul israeliano-palestinian.
Nabil Chaath subliniază că conducerea palestiniană a refuzat să participe la conferinţă.
”Un proces de pace nu poate să servească pentru ca una dintre părţi să fie amnistiată de crimele de război pe care le-a comis sau ca cealaltă să renunţe la drepturi fundamentale din perspectiva Chartei ONU”, a declarat el.
Preşedintele Abbas a hotărât să boicoteze administraţia Trump, care a discreditat, în opinia sa, Statele Unite în rolul lor istoric de mediator în conflictul israeliano-palestinian, prin faptul că a recunoscut în 2017 Ierusalimul drept capitala Israelului.
Administraţia Trump a aplicat o serie de lovituri dure Autorităţii Palestiniene (AP), tăind sute de milioane de dolari din ajutorul acordat palestinienilor.
”COOPERARE”
Pe de altă parte, secretarul de Stat american Mike Pompeo şi-a exprimat joi speranţa unei ”noi ere a cooperării”, în vederea înfruntării provocărilor în Orientul Mijlociu, citând dosarele iranian, sirian, yemenit şi israeliano-palestinian.
”Statele Unite doresc o nouă eră de cooperare între toate ţările noastre, pentru a face faţă acestor probleme”, a declarat el în cadrul Conferinţei de la Varşovia, în prezenţa reprezentanţilor a aproximativ 60 de ţări.
Absenţa la această reuniune a miniştrilor de Externe francez şi german subliniază tensiunile tot mai puternice între UE şi Statele Unite după retragerea americană din acordul în domeniul nuclear iranian de la Viena, încheiat în 2015, şi reimpunerea unor sancţiuni americane Teheranului.
În intervenţia sa, Pompeo s-a ferit să critice în mod direct Iranul, însă a citat atitudinea acestei ţări drept una dintre provocările în regiune.
”Problemele regiunii nu se vor putea rezolva singure. Trebuie să ne unim eforturile pentru a asigura securitatea. Nicio ţară nu-şi poate permite să stea de o parte.
Aliaţi europeni ai Washingtonului şi-au exprimat temerea că summitul s-ar putea transforma într-o reuniune ”anti-Iran”.
Republica islamică vede, la rândul său, în această conferinţă, la care participă Israelul şi ţări de la Golful Persic, un ”număr patetic de circ” al propagandei Statelor Unite contra Iranului.
Anterior, într-o reuniune ci premierul israelian Benjamin Netanyahu, Mike Pompeo a apreciat că pacea şi stabilitatea nu vor putea domni în Orientul Mijlociu atât timp cât provocarea reprezentată de Iran nu va fi înfruntată. Netanyahu a salutat acest summit drept o”cotitură istorică” în faţa ameninţării iraniene.
”RĂZBOI”
Pe de altă parte, biroul premierului israelian a publicat miercuri seara o versiune modificată a unor declaraţii ale lui Benjamin Netanyahu, după ce acesta a vorbit despre ”interesul comun” al statului israelian şi ţărilor arabe în ”războiul” cu Iranul.
În versiunea rectificată, Netanyahu mai vorbeşte doar despre o ”luptă” cu Iranul.
Însă o înregistrare video a declaraţiilor în ebraică ale lui Netanyahu, în marja Conferinţei de la Viena, dedicată în mare parte Iranului, se afla în continuare, joi dimineaţa, pe contul de Twitter al premierului israelian. El foloseşte în ea cuvântul evreiesc "milhama", care înseamnă ”război”.
Biroul lui Netanyahu nu a comentat cu privire la motivul păstrării înregistrării video pe Twitter, după ce transcrierea în engleză a fost corectată.
În această înregistrare, Benjamin Netanyahu evoca, miercuri, participarea sa la o întâlnire cu reprezentanţi ai zeci de ţări la Conferinţa de la Varşovia, consacrate securităţii Orinetului Mijlociu.
”Ceea ce face ca această reuniune să fie importantă este faptul că este vorba despre o reuniune publică cu reprezentanţi ai unor ţări arabe de prim-plan care se aşează la aceeaşi masă cu Israelul pentru a promova interesul comun al războiului cu Iranul”, se arăta în transcrierea iniţială a acestor declaraţii.
În versiunea modificată, difuzată în engleză două ore mai târziu, cuvântul ”război” a fost înlocuit cu ”luptă”.
Netanyahu poartă o campanie diplomatică permanentă împotriva Iranului, a activităţilor sale nucleare şii a prezenţei şi influenţei sale în rândul vecinilor Israelului, începând cu Siria.
El a renunţat recent la politica de ambiguitate militară a Israeului şi a recunoscut în od deschis că Israelul loveşte ţinte legate de Iran şi Siria.
Susţinut în acest sens de administraţia Trump, el promovează cu ardoare ideea a ceea ce el denunţă drept ameninţarea iraniană şi o convergenţă de interese cu ţările arabe din regiune ostile Iranului.
CINĂ
Conferinţa de la Varşovia, menită să intensifice presiunile asupra regimului iranian, este o ”cotitură istorică”, a declarat joi Netanyahu în capitala poloneză.
”Într-o singură sală, în prezenţa a aproape 60 de miniştri care reprezintă câteva zeci de guverne, un premier israelian şi miniştri ai principalelor ţări arabe au stat unul lângă altul şi au vorbit pe un ton deosebit de puternic, cu claritate şi unitate, contra pericolului regimului iranian”, a declarat el pentru presă, evocând cina de mircuri seara, care a marcat deschiderea evenimentului.
”Cred că asta arată o schimbare şi o înţelegere importantă a ceea ce constituie un pericol pentru viitorul nostru, ceea ce trebuie să facem pentru securitate şi posibilitatea de a ajunge la o cooperare mai largă decât securitatea în toate domeniile vieţii”, a mai spus el.
La cină, organizată miercuri seara la Castelul regal al Varşoviei, în vederea lansării conferinţei, participanţi au subliniat că Benjamin Netanyahu a stat la aceeaşi masă cu oficiali de rang înalt din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrain - ţări care nu întreţin relaţii diplomatice cu Israelul, dar care au aceeaşi intransigenţă faţă de Iran.
Israelul întreţine relaţii diplomatice doar cu două ţări arabe - Egiptul şi Iordania.
Netanyahu s-a întâlnit la Varşovia şi cu Youssef ben Alaoui ben Abdallah, şeful diplomaţiei Omanului, o ţară în care a efectuat o vizită la sfârşitul anului trecut.
Omanul întreţine bune relaţii cu puterile regionale, inclusiv cu Iranul.
Vicepreşedintele american Mike Pence şi secretarul de Stat Mike Pompeo participă la conferinţa din Polonia, care încearcă să-şi strângă relaţiile cu Washingtonul în faţa ameninţării ruse.
Iranul a fost invitat la conferinţă. Însă, joi, la Soci, pe malul Mării Negre, preşedintele iranian Hassan Rohani se se întâlneşte cu omologii săi rus Vladimir Putin şi turc Recep Tayyip Erdogan, într-o încercare de a relansa soluţionarea Războiului din Siria, în contextul în care Statul Islamic (SI) este încercuit, iar Statele Unite îşi pregătesc retragerea militară din Siria.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...