Ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, a anunţat joi pe Facebook că l-a contactat telefonic pe omologul său din Iran, „cu ocazia preluării de către Ungaria a preşedinţiei rotative a Uniunii Europene”, relatează MTI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ali Bagheri Kani a preluat recent funcţia, după ce predecesorul său, Hossein Amir-Abdollahian, a decedat în accidentul de elicopter din luna mai, în care a murit şi preşedintele iranian.

„Având în vedere că diplomaţia nu înseamnă să vorbeşti doar cu cei cu care eşti de acord în toate privinţele, am convenit că trebuie să intensificăm dialogul între UE şi Iran”, a scris Szijjarto pe Facebook.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a adăugat că s-a înţeles cu omologul de la Teheran să rămână în contact permanent şi să discute faţă în faţă la Adunarea Generală a ONU de la New York.

„Sperăm că acest lucru va contribui la evitarea unei escaladări a situaţiei din Orientul Mijlociu, deoarece, dacă criza din Orientul Mijlociu se extinde la alte ţări, aceasta va ameninţa şi securitatea globală, iar noi, care trăim în umbra unui război de doi ani şi jumătate, nu dorim o altă criză de securitate globală”, a spus Szijjarto referindu-se la războiul din Ucraina.

Prerogativele de politică externă ale blocului european aparţin Comisiei Europene, care are un Înalt Reprezentant pentru politica externă şi de securitate. În actuala Comisie, care îşi încheie mandatul, acest rol l-a avut Josep Borrell. Liderii europeni s-au pus de acord săptămâna trecută ca portofoliul diplomaţiei să fie încredinţat în următoarea Comisie Europeană estonei Kaja Kallas, considerată o adevărată „Doamnă de Fier”.

CITEȘTE ȘI Cine este Kaja Kallas, "Doamna de Fier" a Estoniei, aleasă să conducă diplomaţia UE

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.