Saci cu cadavre mutilate au început să fie descoperiţi, începând de vineri, într-o groapă de gunoi de la periferia capitalei kenyene, Nairobi, spre oroarea locuitorilor şi stupoarea autorităţilor, care iau în calcul orice ipoteză, de la posibile activităţi de cult şi criminali în serie până la implicarea înseşi poliţiei. Noua descoperire macabră vine după ce Kenya a fost zguduită anul trecut de găsirea, în sud-estul ţării, a unor gropi comune ce conţineau cadavrele a câtorva sute de adepţi ai unui cult care îi obligase să postească până la moarte, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trei noi saci conţinând cadavre de femei mutilate au fost găsiţi sâmbătă de poliţia kenyană, în faţa unei mulţimi revoltate, în groapa de gunoi a unui cartier de mahala din sudul oraşului Nairobi. Descoperirile macabre au fost făcute de anchetatori care scotoceau munţii de gunoaie din această carieră abandonată din Mukuru, unde mai multe cadavre mutilate fuseseră deja găsite aici în saci, vineri.

Potrivit Departamentului de Investigaţii Criminale (DCI) al poliţiei, cei trei noi saci ar putea conţine cel puţin două cadavre de femei.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

"Dorim să asigurăm publicul că investigaţiile noastre vor fi amănunţite şi vor acoperi o gamă largă de piste, inclusiv, dar fără a se limita la posibile activităţi de cult şi criminali în serie", a transmis DCI. Vineri, Autoritatea independentă de supraveghere a poliţiei (IPOA) a anunţat că investighează dacă poliţia ar fi fost implicată în aceste crime.

Preşedintele kenyan William Ruto a emis sâmbătă seara prima sa declaraţie cu privire la descoperirile din Mukuru, afirmând că "nu există nicio justificare" pentru ca un kenyan să-şi piardă viaţa. "Suntem o ţară democratică ghidată de statul de drept. Cei implicaţi în uciderile misterioase din Nairobi şi din orice altă parte a ţării vor fi traşi la răspundere", a declarat el pe X.

"În timp ce guvernul mobilizează toate resursele şi personalul necesare pentru a accelera această anchetă, facem apel la public să rămână calm şi să ofere anchetatorilor noştri o şansă de a face dreptate victimelor acestei orori", a mai spus sâmbătă DCI.

MISTER, SUSPICIUNI ŞI TENSIUNE

Apelul vine în condiţiile în care tensiunile rămân ridicate la depozitul de deşeuri. Potrivit DCI, o echipă de anchetatori şi experţi criminalişti "a fost împiedicată de persoane agitate din mulţime să aibă acces la sit".

Vineri, poliţia a raportat descoperirea cadavrelor mutilate a cel puţin şase femei la groapa de gunoi Mukuru.

La rândul său, agenţia IPOA, finanţată de stat, a anunţat că au fost găsite nouă cadavre, inclusiv cele a şapte femei. "Cadavrele, învelite în saci şi legate cu fire din nailon, purtau semne vizibile de tortură şi mutilare", a declarat IPOA, subliniind că groapa de gunoi este situată la mai puţin de 100 de metri de o secţie de poliţie.

IPOA încearcă să facă lumină cu privire la acuzaţii de răpire şi arestare ilegală a demonstranţilor care au dispărut după recentele proteste faţă de majorarea taxelor de către guvern.

Forţele de securitate kenyene sunt monitorizate de când zeci de persoane au fost ucise în timpul protestelor de luna trecută.

Şeful poliţiei naţionale, Japhet Koome, care a cristalizat furia publică, a demisionat după mai puţin de doi ani în funcţie, a anunţat vineri preşedinţia kenyană.

În aceeaşi zi, la groapa de gunoi, membri ai mulţimii au scandat "Ruto trebuie să plece", cu referire la sloganul scandat împotriva preşedintelui în timpul valului de proteste condus de tinerii kenyeni în iunie.

CITEȘTE ȘI Mai mulţi morţi în Kenya în ciocniri între manifestanţi şi poliţie care trage cu gloanţe reale la Nairobi. Manifestanţi pătrund în Parlament, unde izbucneşte un incendiu. Manifestaţii în întreaga ţară împotriva creşterii taxelor printr-un proiect de lege
CITEȘTE ȘI Preşedintele Kenyei renunţă la majorarea impozitelor, după protestele care au dus la decesul a cel puţin 23 de persoane

SUB NASUL TEMUTEI POLIŢIII

Biroul procurorului general a subliniat, de asemenea, amplasarea cadavrelor în apropierea unei secţii de poliţie, declarându-se "profund îngrijorat" de această descoperire, care "atestă o încălcare gravă a drepturilor omului".

El a ordonat poliţiei să transmită rezultatele anchetei sale în termen de 21 de zile şi a îndemnat agenţiile de stat, în special IPOA, să îşi accelereze investigaţiile cu privire la rapoartele despre dispariţiile forţate şi decesele care ar fi fost cauzate de poliţie.

Comisia kenyană pentru drepturile omului solicită o "anchetă aprofundată" pentru a determina cauza morţii persoanelor ale căror cadavre au fost găsite în groapa de gunoi. "Autorii trebuie să fie traşi la răspundere", a declarat aceasta, vineri, pe X. "Regimul kenyan Kwanza, condus de William Ruto, trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru această crimă odioasă", a transmis organizaţia.

În Kenya, poliţia stârneşte teamă, fiind acuzată în mod regulat de crime şi execuţii extrajudiciare, în special în cartierele sărace, dar este rareori condamnată.

Ofiţerii de poliţie ar fi condus echipe care i-au vizat pe activiştii pentru drepturile omului şi pe avocaţii care investigau acuzaţii de abuzuri ale poliţiei.

Parlamentul kenyan a creat IPOA în 2011 pentru a asigura supravegherea civilă a unei instituţii puternice care este încă considerată a fi una dintre cele mai corupte din ţară.

CITEȘTE ȘI Cine este William Ruto, gazda din Kenya a preşedintelui Klaus Iohannis

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.