Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă să nu se administreze remdesivir bolnavilor de covid-19 internaţi la spital, deoarece acest medicament antiviral nu evită nici morţile şi nici nu este eficient împotriva formelor grave de covid-19, relatează AFP.
”Medicamentul antiviral redemsivir nu este recomandat pacienţilor internaţi la spital cu covid-19, indiferent de gradul gravităţii bolii acestora, pentru că nu există nicio probă, în prezent, care să arate că el ameliorează supravieţuirea ori că permite evitarea ventilării artificiale”, anunţă vineri într-un comunicat OMS.
Organizaţia a luat această decizie în urma avizului panelului său de experţi - ale cărui concluzii sunt publicate în revista medicală BMJ.
Aceşti experţi subliniază ”posibilitatea unor importante efecte secundare” ale acestui medicament, dar şi ”preţul său relativ important şi implicaţiile logistice”, întrucât el este ”necesar să fie administrat intravenos”.
Dezvoltat iniţial împotriva febrei hemoragice Ebola, redemsivirul este vândut de către laboratorul Gilead sub numele comercial Veklury.
El a devenit la 3 iulie primul medicament împotriva covid-19 care a primit o autorizaţie de punere condiţionată pe piaţa europeană.
Cu toate acestea, el suscită mai mult entuziasm în America de Nord decât pe Bătrânul Continent.
În Franţa, Înalta Autoritate de Sănătate (HAS) a stabilit că interesul medicamentului - sau ”serviciul medical făcut” - este ”slab”.
De asemenea, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat la 2 octombrie că va studia semnalări potrivit cărora ”probleme renale acute” ar putea avea legătură cu administrarea redemsivir.
Experţii OMS şi-au bazat concluziile pe analiza a patru teste clinice internaţionale care compară eficienţa a diverse tratamente şi care au inclus 7.000 de pacienţispitalizaţi cu covid-19.
Un studiu făcut public la jumătatea lui octombrie şi efectuat în peste 30 de ţări, cu susţinerea OMS, conchidea că redemsivirul nu şi-a dovedit beneficiile în privinţa reducerii mortalităţii.
Potrivit unui studiu publicat la sfârşitul lui mai în revista americană New England Journal of Medicine, el reduce - uşor - durata restabilirii bolnavilor de covid-19 spitalizaţi - de la 15 la 11 zile în medie.
Experţii OMS subliniază că nu se poate spune, în acest stadiu, că redemsivir nu are niciun beneficiu.
Însă faptul că eficienţa sa nu a fost dovedită şi posibilele inconveniente - posibile efecte secundare şi preţul - i-a determinatsă nu-l recomande.
La sfârşitul lui octombrie, Gilead anunţa că redemsivirul i-a adus deja 900 de milioane de dolari în trimestrul trei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...