Statele lumii este necesar să adopte ”măsuri imediate” împotriva ”rasismului sistemic” ale cărui victime sunt persoanele de culoare, reclamă luni Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet, la câteva zile după ce justiţia americană l-a condamnat pe fostul poliţist alb Derek Chauvin la 22 de ani şi jumătate de închisoare cu privire la uciderea afroamericanului George Floyd, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Numai abordările care atacă atât lacune endemice ale forţelor de ordine şi rasismul sistemic - şi originile acestuia - vor face dreptate memoriei lui George Floyd şi atâtor altora, cărora le-a fost luată viaţa sau au fost afectaţi în mod iremediabil”, subliniază Michelle Bachelet la publicarea unui raport al Înaltului Comisariat ONU al Drepturilor Omului, cerut de către Consiliul Drepturlor Omului, referindu-se la afroamericanul care a devenit un simbol al victimelor violenţelor poliţiei şi violenţelor rasiste în Statele Unite, după ce a fost ucis în mai 2020.

”În prezent există o posibilitate de o importanţă capitală în vederea marcării unei cotituri în egalitate şi justiţia rasială”, se arată în raport.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Derek Chauvin, un fost poliţist alb care l-a asxifiat cu genunghiul pe gât, timp de nouă minute, pe George Floyd, a fost condamnat vineri la 22 de ani şi jumătate de închsoare, o pedeapsă dură şi rară în Statele Unite, care reflectă impactul în lume al acestei drame.

Uciderea lui George Floyd şi ”manifestaţiile în masă” care au avut loc apoi în întreaga lume constituie un moment ”decisiv în lupta împotriva rasismului”, de care este necesar să se profite, subliniază Înaltul Comisariat PNu al Drepturilor Omului în raport.

Această mobilizare a permis ”o conştientizare - întârziată mult timp - a rasismului şi a plasat în centrul dezbaterilor caracterul sistemic al rasismului”, subliniază Michelle Bachelet, citat într-un comunicat care însoţeşte raportul.

Prin acest rasism sistematic, populaţii africane sau cu descendenţă africană sunt margizalizate din punct de vedere economic şi politic, nu au acelaşi acces ca ceilalţi la educaţie sau la îngrijiri de sănătate de calitate şi sunt subreprezentate în societate.

În această privinţă, statele sunt îndemnate în acest raport ”să adopte măsuri care să mobilizeze toate puterile publice” în cadrul unor planuri dotate cu ”resurse suficiente”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.