Aproximativ una din cinci persoane din Ucraina nu are acces la medicamente, iar iarna şi zăpada vor reprezenta o ”provocare formidabilă” pentru sistemul de sănătate, a declarat luni dr. Jarno Habicht, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Ucraina, relatează CNN. De asemenea, directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, a avertizat că sistemul de sănătate al Ucrainei ”se confruntă cu cele mai întunecate zile ale războiului de până acum” şi a cerut un ”coridor de sănătate umanitară” pentru a permite trimiterea proviziilor esenţiale în toate regiunile ţării, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Problema este mai gravă în regiunile ucrainene ocupate de Rusia, una din trei persoane neputând să obţină medicamentele de care au nevoie, a declarat Habicht într-o conferinţă de presă, luni, la Kiev.

Acest sezon de iarnă şi în special zăpada căzută în anumite părţi ale Ucrainei vor reprezenta o ”provocare formidabilă” pentru sistemul de sănătate, a adăugat el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De asemenea, atacurile continue asupra infrastructurii de sănătate din Ucraina au afectat disponibilitatea serviciilor de sănătate, precum medicamentele, vaccinurile împotriva Covid-19 şi echipamentele din unităţile de terapie intensivă din spitale, a mai spus oficialul OMS.

”Aş spune că, având în vedere că 50% din infrastructura energetică civilă este deteriorată sau distrusă în momentul instalării unei ierni brutale în timpul căreia temperaturile pot scădea până la minus 20 de grade, acest lucru trebuie considerat drept cel mai mare atac asupra sistemului de sănătate de pe pământ european de la al Doilea Război Mondial”, a declarat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, în aceeaşi conferinţă de presă.

OMS a verificat până acum aproximativ 703 atacuri asupra unităţilor de sănătate din Ucraina de la începutul războiului în luna februarie, potrivit ultimelor date ale agenţiei.

Kluge a avertizat că sistemul de sănătate al Ucrainei ”se confruntă cu cele mai întunecate zile ale războiului de până acum” şi a cerut un ”coridor de sănătate umanitară” pentru a permite trimiterea proviziilor esenţiale în toate regiunile ţării.

OMS a documentat 703 atacuri asupra infrastructurii de sănătate de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a mai precizat Kluge.

El a descris aceste atacuri drept o ”încălcare a dreptului internaţional umanitar şi a normelor războiului”.

Atacurile asupra infrastructurii de sănătate şi energie au făcut ca sute de spitale şi unităţi de asistenţă medicală ”să nu mai funcţioneze pe deplin, să fie lipsite de combustibil, apă şi electricitate şi să nu mai poată satisface nevoile de bază”, a spus el.

Oficialul OMSşi-a exprimat îngrijorarea în special pentru 17.000 de pacienţi din Doneţk, despre care a spus că ar putea rămâne în curând fără medicamente antiretrovirale critice care îi menţin în viaţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.