Olanda, Canada şi Ecuadorul cer să se înfiinţeze un Tribunal Mondial Anticorupţie, care să lupte împotriva ”cleptocraţiei” din conducerea guvernelor, relatează AFP.
Miniştrii de Externe ai celor trei ţări şi-au exprimat susţinerea faţă de de o campanie care cere să se înfiinţeze un tribunal mondial anticorupţie care, potrivit susţinătorilor acestuia, ar urma să funcţioneze la fel ca Curtea Penală Internaţională (CPI).
”Un astfel de tribunal ar furniza comunităţii internaţionale un instrument în plus în vederea aplicării legilor împotriva corupţiei care există”, a îndemnat luni, într-un mesaj pe Twitter, ministrul olandez de Externe Wopke Hoekstra, în urma unei reuniuni, la Haga, un oraş olandez care găzduieşte o mulţime de tribunale mondiale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Excellent meeting with my dear colleague @MelanieJoly in The Hague. #Canada and The Netherlands share a deep bond, founded on shared values and history. Today, we have a strong relationship and work well together in international institutions such as the UN and NATO. 1/4 pic.twitter.com/vsa2dp2Gqr
— Wopke Hoekstra (@WBHoekstra) November 29, 2022
Fonduri bugetare în valoare de aproximativ două mii de miliarde de dolari se pierd anual în lume - din cauza corupţiei -, potrivit unor date ONU.
Judecătorul american Mark Wolf, care conduce această campanie, declară că tribnalul mondial anticorupţie ”se va concentra asupra funcţionarilor de rangul cel mai înalt şi persoanelor pe care le mituiesc”.
”Cultura eliminării corupţiei începe de sus”, a subliniat el la o masă rotundă, în marja reuniunii ministeriale.
APEL CĂTRE AVERTIZORI DE INTEGRITATE
Aproximativ 189 de părţi - inclusiv 181 de ţări - au semnat Convenţia ONU împotriva Corupţiei, care vizează să pună capăt corupţiei în lume.
”Cu toate acestea, cleptocraţii se bucură de impunitate, pentru că ei controlează administrarea justiţiei în ţările pe care le conduc”, a denunţat Wolf.
”Acest tribunal ar putea să fie un loc în care avertizorii de integritate foarte curajoşi ar putea, de exemplu, să-şi prezinte probele”, dacă nu pot face acest lucru în ţările în care trăiesc”, a adăugat el.
Însă susţinătorii tribunalului recunosc că mai este mult drum de făcut până când acesta să devină realitate şi că s-ar confrunta cu provocări asemănătoare celor de care s-a izbit CPI.
Curtea Penală Internaţională - înfiinţată în 2002 cu scopul de a judeca cele mai rele atrocităţi comise în lume - nu are, de exemplu, capacitatea de a aresta suspecţi şi se sprijină pe statele membre să facă acest lucru, cu un succes variabil.
”Vrem să examinăm ce a funcţionat şi ce nu a funcţionat şi care ar fi viitoarele etape”, a declarat la această masă rotundă Maja Groff, consiliera principală în domeniul tratatelor de la Integrity Initiatives International, ONG-ul care se află la orifinea apelului la înfiinţarea acestui tribunal mondial anticorupţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.