Responsabilii securităţii libaneze i-au avertizat luna trecută pe premier şi pe preşedinte că 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau depozitate în portul din Beirut şi că puteau distruge Capitala în caz de explozie, potrivit unor documente consultate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La doar două săptămâni după aceste avertismente, produsele chimice au provocat o explozie care a devastat portul din Beirut, a ucis 163 de persoane, a rănit mai mult de 6.000 de oameni şi a distrus multe clădiri, potrivit autorităţilor municipale. 

Un raport al Direcţiei generale a Securităţii de Stat despre evenimentele care au dus la explozie include o scrisoare privată adresată preşedintelui libanez Michel Aoun şi prim-ministrului Hassan Diab pe 20 iulie. 

Deşi conţinutul acestei scrisori nu a fost reprodus în raportul consultat de Reuters, un responsabil de la securitate a declarat că ea rezuma rezultatele unei anchete judiciare începută în ianuarie care concluziona că produsele chimice trebuie imediat controlate. 

Reuters nu a putut confirma această descriere a scrisorii. 

Raportul securităţii de stat, care confirmă corespondenţa către preşedinte şi premier, nu a fost făcut public anterior. 

"Exista pericolul ca acest material, dacă ar fi fost furat, ar fi putut fi folosit într-un atac terorist", a declarat un oficial pentru Reuters. 

"La capătul anchetei, procurorul general (Ghassan) Oweidat a pregătit un raport final care a fost trimis autorităţilor", a spus el, referindu-se la scrisoarea trimisă premierului şi preşedintelui de Direcţia generală a Securităţii de Stat, care supraveghează portul.  

"I-am prevenit că asta ar putea distruge Beirutul dacă explodează", a spus oficialul, care a fost implicat în redactarea scrisorii şi nu a vrut să-şi dezvăluie numele. 

Preşedinţia şi guvernul nu au făcut niciun comentariu referitor la scrisoarea din 20 iulie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.