Partidul britanic de dreapta Reform UK Nigel Farage consideră că Occidentul a „provocat” invadarea Ucrainei de către Rusia prin extinderea Uniunii Europene şi a NATO spre est. El a declarat pentru BBC că „desigur” războiul este din vina preşedintelui Vladimir Putin. Dar el a adăugat că extinderea UE şi a NATO i-a dat un „motiv” să spună poporului rus: „Vin din nou după noi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu pentru BBC, Farage a fost chestionat cu privire la evaluările şi declaraţiile anterioare, inclusiv cele în care  l-a numit pe preşedintele rus Vladimir Putin drept liderul mondial pe care l-a admirat cel mai mult în 2014.

„Am spus că nu-l plac ca persoană, dar l-am admirat ca om politic pentru că a reuşit să preia controlul asupra conducerii Rusiei”, a spus Farage.

Apoi a fost solicitat să facă precizări referitoare la o postare pe reţelele sociale din februarie 2022 , când a susţinut că invazia rusă în Ucraina a fost „o consecinţă a extinderii UE şi NATO”.

Farage a susţinutcă a argumentat încă din anii 1990 că „expansiunea permanentă spre est” a alianţei militare NATO şi a UE îi dă preşedintelui Putin „un motiv pentru a face poporul rus să spună  ”Vin din nou după noi” şi a merge la război”.

El a adăugat: „Noi am provocat acest război. Desigur, este vina [preşedintelui Putin]”.

Secretarul laburist al Apărării John Healey a declarat că aceste comentarii ale lui Farage l-au făcut „inapt pentru vreo funcţie politică, cu atât mai puţin să conducă un partid serios în Parlament”.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
De asemenea, a răspuns afirmaţilor lui Farage fostul secretar general al NATO, Lord George Robertson, care l-a acuzat că „repetă mecanic linia Kremlinului” şi că „a furnizat noi scuze pentru atacul brutal şi neprovocat”.

În timpul interviului, liderul Reform UK a susţinut că Lord Robertson a fost de acord că războiul a fost cauzat de extinderea UE.

Vorbind la BBC Radio 4 World Tonight, colegul laburist a negat că ar fi spus acest lucru şi a descris declaraţia dlui Farage drept „o prostie totală”.

„A spune că am provocat Rusia este ca şi cum ai spune că, dacă cumperi o alarmă anti-efracţie, provoci într-un fel hoţii”.

Guy Verhofstadt, un proeminent europarlamentar belgian şi critic frecvent al lui Farage, l-a acuzat de asemenea că repetă „temele de discuţie ale Kremlinului”.

„În Parlamentul European, Farage l-a apărat mereu pe Putin”, a spus el.

„Fiecare vot pentru Farage este sărbătorit la Moscova!”, a adăugat el.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.