Camera Reprezentanţilor din SUA a fost nevoită să-şi amâne toate voturile până săptămâna viitoare, fiind paralizată de o revoltă a republicanilor ultraconservatori împotriva liderului lor, Kevin McCarthy, căruia îi reproşează acordul la care a ajuns cu Casa Albă în legătură cu plafonul de îndatorare şi susţin că nu şi-a respectat promisiunile pe care le făcuse pentru a fi confirmat în funcţia de preşedinte a camerei inferioare a Congresului, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Confruntarea dintre McCarthy şi facţiunea dură a propriei sale majorităţi republicane a dus la un blocaj în Cameră, care se pare că va persista cel puţin până luni.

Membrii grupului House Freedom Caucus au fost supăraţi din cauza proiectului de lege bipartizan privind plafonul de îndatorare pe care McCarthy l-a negociat recent cu preşedintele democrat, Joe Biden, precum şi din cauza faptului că unii membri ai grupului de linie dură ar fi fost ameninţaţi, pretind ei, pentru că se opuneau acestui acord, care a fost încheiat aproape de termenul limită pentru a evita o intrare în incapacitate de plată a Statelor Unite.

"Avem un mic grup de oameni supăraţi care împiedică Camera Reprezentanţilor să funcţioneze", a declarat reprezentantul republican Steve Womack. "Este o nebunie. Nu aşa este de aşteaptat să se comporte o majoritate şi, sincer, cred că va avea un cost politic", a avertizat el.

Cei care au generat blocajul se numără printre cei 71 de republicani care s-au opus legislaţiei privind plafonul de îndatorare, care a trecut de Camera Reprezentanţilor săptămâna trecută. Aceştia spun că McCarthy nu a tăiat cheltuielile suficient de mult şi că s-a răzbunat pe cel puţin unul dintre ei. McCarthy şi alţi lideri republicani din Cameră au respins acuzaţiile.

De asemenea, ei îl acuză pe McCarthy de încălcarea termenilor unui acord care i-a permis să obţină funcţia de preşedinte al Camerei, în ianuarie, deşi nu a fost clar ce aspecte consideră ei că nu au fost onorate.

Activitatea Camerei Reprezentanţilor s-a oprit brusc marţi la prânz, când grupul de conservatori a refuzat să susţină un vot de procedură de rutină pentru a stabili programul pentru dezbaterea din acea zi. A fost pentru prima dată în aproape 20 de ani când un vot de rutină privind programul Camerei a fost respins. Negocierile cu uşile închise care au urmat nu au dus la o rezolvare, dar McCarthy s-a declarat încrezător că îşi vor rezolva diferendele. "Ne vom întoarce luni, vom lucra şi vom fi din nou aici pentru publicul american", a spus McCarthy.

Politicianul gestionează o majoritate republicană restrânsă în Camera Reprezentanţilor, unde raportul de forţe între republicani şi democraţi este de  222 la 213, ceea ce înseamnă că poate pierde doar patru voturi din propriul partid în cazul oricărei măsuri care s-ar confrunta cu o opoziţie unită din partea democraţilor. Majoritatea necesară în Camera Reprezentanţilor este de 218 voturi, dar cinci membri ai Camerei sunt delegaţi ai unor teritorii care nu votează. Cu o astfel de majoritate republicană precară, orice republican din Cameră poate avea o influenţă supradimensionată.

Ca urmare a revoltei împotriva lui McCarthy, pe lângă încercarea republicanilor de a trece un proiect de lege care ar fi împiedicat interzicerea sobelor cu gaz, disputa a întârziat, de asemenea, proiecte de lege ce ar spori controlul Congresului asupra reglementărilor şi ar extinde domeniul de aplicare a controlului judiciar asupra agenţiilor federale. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.