O erupţie vulcanică a început în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, potrivit biroului meteorologic al ţării, la scurt timp după ce autorităţile au evacuat oraşul Grindavík, aflat în apropiere, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"O erupţie a început în apropiere de Sundhnúkagígar, la nord de Grindavík", a anunţat miercuri biroul meteorologic islandez într-un comunicat, la aproape trei săptămâni de la sfârşitul unei erupţii anterioare care a început la 16 martie.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Coloanele erupţiei ating o înălţime de cel puţin 50 de metri", a adăugat acesta.

Centrul spa geotermal Blue Lagoon din apropiere, cea mai mare atracţie turistică din Islanda, a declarat că şi-a evacuat instalaţiile.

Erupţia a fost a cincea care a avut loc în peninsulă din decembrie.

Biroul de meteorologie a notat o "activitate seismică intensă" înainte de erupţia de miercuri. De asemenea, a raportat acumularea a 20 de milioane de metri cubi de rocă topită în camera magmatică de sub Svartsengi, unde se află o centrală electrică care furnizează electricitate şi apă pentru aproximativ 30.000 de persoane din peninsulă.

Centrala de la Svartsengi a fost evacuată şi a fost în mare parte condusă de la distanţă de la prima erupţie din regiune, în decembrie. Au fost construite bariere pentru a o proteja.

Cei mai mulţi dintre cei 4.000 de locuitori din Grindavík au fost evacuaţi permanent în noiembrie, înainte de erupţiile care au avut loc din decembrie până în martie.

Lava s-a scurs pe străzile din Grindavík în timpul erupţiei din ianuarie, înghiţind trei case. Dar câţiva locuitori s-au întors să locuiască în cartiere mai puţin expuse riscului de curgere a lavei.

Luni seara, biroul de meteorologie declarase că "aproximativ 400 de cutremure" au fost măsurate în ultimele şapte zile în apropierea craterelor Sundhnúkagígar.

Până în martie 2021, peninsula Reykjanes nu a mai cunoscut o erupţie de 800 de ani. Vulcanologii cred că a început o nouă eră de activitate seismică în regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.