Un cargou britanic care naviga sun pavilionul Barbados a suferit ”pagube minore” la babord, în urma unui atac cu dronă, la Marea Roşie, anunţă marţi societatea de securitate specializată în transport maritim Ambrey, relatează AFP.
Potrivit agenţiei britanice de securitate maritimă UKTMO, o fereastră a cargoului a fost ”uşor” avariată într-un tir cu dronă care a vizat nava, care se afla la 57 de mile marine (aproximativ 105 kilometri) vest de Hodeida, un port mare situat pe coasta de vest a Yemenului şi aflat sub controlul rebelilor huthi.
UKMTO/WARNING/INCIDENT 027 UPDATE 001 06/FEB/2024
— United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) (@UK_MTO) February 6, 2024
Category: ATTACKhttps://t.co/kEfQRRMntN#MaritimeSecurity #MarSec pic.twitter.com/XqIavtb71a
În noaptea de luni spre marţi, Statele Unite au efectuat un nou atac împotriva rebelilor huthi în Yemen, vizând două drone navale de suprafaţă încărcate cu explozivi, a anunţat Comandamentul american în Orientul Mijlociu (CENTCOM).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Armata americană a eftectuat un ”atac de autoapărare împotriva a două drone navale încărcate cu explozivi” luni, către ora 12.30 GMT (14.30, ora României), a anunţat pe X CENTCOM.
Forţele americane au ”identificat” aceste drone în ”zone din Yemen controlate de huthi” şi au estimat că reprezintă ”o ameninţare iminentă la adresa navelor Marinei americane (US Navy) şi navelor comerciale”, a anunţat Comandamentul, reluând cuvânt cu cuvânt un mesaj transmis după fiecare atac.
Forţele americane şi-au multiplicat operaţiunile în Yemen şi în largul acestei ţări aflate în război şi subliniază că apără navigaţia la Marea Roşie şi Golful Aden de atacuri huthi, care spun, la rândul lor, că acţionează în semn de susţinere a palestinienilor în Războiul din Fâşia Gaza.
Rebelii huthi, susţinuţi de Iran - oaia neagră a Statelor Unite - deţin controlul unei bune părţi a Yemenului, după aproape zece ani de război împotriva Guvernului yemenit.
Huthi anunţă că atacă nave care au legături, susţin ei, cu Israelul, al cărui principal aliat sunt Statele Unite, însă alte grupări armate proiraniene şi-au multiplicat în ultimele săptămâni atacurile vizând interese americane în regiune.
Aceste tensiuni la Marea Roşie au loc în timp ce secretarul de Stat Antony Blinken se află într-un nou turneu în Orientul Mijlociu, cu scopul de a încerca să obşină un armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, o enclavă palestiniană pradă a unei crize umanitare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.