O mină de sare din nord-estul Braziliei, care risca să se surpe iminent, s-a surpat în parte în weekend, fără să prezinte un pericol la adresa locuitorilor din zonă - care au fost evacuaţi -, anunţă oficiali, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Locuitorii din Maceio, capitala statului Alagoas, supreveghează cu atenţie ”Mina 18” a gigantului petrochimic Braskem după ce autorităţile din oraş au emis o alertă maximă la 29 noiembrie, avertizând că aceasta riscă se surpe şi să cauzeze o tragedie de mare amploare.

”Mina 18 a suferit o rupere azi”, într-un sector situat de-a lungul lagunei oraşului, a anunţat pe X primarul Joao Henrique Caldas.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Serviciul de Urgenţe din Maceio subliniază că mina şi împrejurimile ei sunt neocupate şi că nu există niciun risc la adresa populaţiei. Culegem informaţii mai ample şi le vom comunica imediat ce este posibil”, a adăugat el.

O înregistrare video difuzată de presa braziliană surprinde ”mingi” mari şi brune pe suprafaţa apei, la momentul ruperii minei, care se află în mare parte sub lagună.

Întreprinderea braziliană Braskem a anunţat într-un comunicat că s-a detactat în mină ”o mişcare atipică” şi precizează că ”continuă să coopereze” cu autorităţile.

Mina de sare respectivă, care produce sare gemă - folosită în producerea hidroxidului de sodiu şi PVC-ului - este una dintre cele 35 de mine pe care Braskem le exploatează la Maceio.

Societatea are ca acţionar majoritar Novonor, fosta Odebrecht.

Grupul de construcţii brazilian este acuzat de faptul că a dat mită în valoare de milioane de dolari multor lideri din America Latină pentru a obţine pieţe.

Viaţa urbamă a Maceio, un oraş cu un milion de locuitori, a fost afectată după ce locuitori au fost nevoiţi să înceapă să evacueze zona din jurul minei, în 2019, în urma apariţiei unor fisuri în drumuri şi clădiri.

Cartierele ameninţate - în care trăiau aproximativ 55.000 de oameni, în peste 14.000 de clădiri - sunt în prezent goale.

Deplasări de teren în jurul minei au accelerat tasarea acesteia.

Primarul a avertizat că oraşul se va confrunta cu ”cea mai mare tragedie urbană din lume” în cazul în care se surpă mina.

Asociaţii ecologiste avertizează că o astfel de surpare ar putea cauza o catastrofă ecologică în lagună şi ecosistemului din zonă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.